Nagyvilág

2012.11.22. 11:29

Hibás a keresztény naptár – állítja a pápa

XVI. Benedek szerint egy hatodik századi szerzetes rosszul számolta ki Jézus születését.

XVI. Benedek szerint egy hatodik századi szerzetes rosszul számolta ki Jézus születését. A pápa tegnap publikálta három részes sorozatának befejező darabját, amiben Jézus életével foglalkozik. A könyvben XVI. Benedek Dionysius Exiguust, a hatodik században élt szerzetest hibáztatja, aki először számolta időszámításunk kezdetét Jézus születésétől.

Az eddig is köztudott volt, hogy Exiguus minimum négy évet tévedett, a pápa azonban nyíltan kijelenti legújabb művében: – Jézus valódi születésének időpontja jó pár évvel korábbra tehető – fogalmaz. A kérdés több évszázada foglalkoztatja az akadémistákat, a számításoknál azonban jó pár szempontot figyelembe kell venni.

Infó a Wikipediaról:

A keresztény Európa kronológiai kezdőpontját Dionysius Exiguus római apát 525-ben elvégzett számításai alapján állapították meg, aki Jézus születésének dátumát kereste, és ezt tette meg a naptár kezdőpontjának. Jézus azonban még Nagy Heródes alatt született (Mt. 2, 1.), legkorábban i. e. 8-ban, legkésőbb i. e. 4-ben. Ennek némileg ellentmond Lukács, aki Tiberius 15. évére (i. sz. 28-29) teszi Jézus megkeresztelkedését, vagyis ennek alapján i. e. 2-ben született volna.

Ez azonban még így sem egyeztethető össze Dionysius Exiguus számításaival, még Lukács alapján is legalább egy évet tévedett, de a Heródes halálát is megemlítő szinoptikusok alapján minimum négyet, hiszen Jézus vagy Júdeában, vagy Galileában született, ahol i. e. 4 után Arkhelaosz uralkodott.

A kérdésben az okozta a zavart, hogy Lukács alapján 30 évesnek gondolták Jézust a keresztelkedése idején, valójában Lukács inkább csak annyit közölt, hogy elmúlt már harminc éves, a többi adat alapján 35-36 körül lehetett.

Az európai kronológia ilyenformán nemcsak önkényesen megállapított, de tévesen meghatározott dátumot tett meg kezdőpontnak. A kezdőpont az első év első napja, következésképp 0. év nincs. Az időszámításunk előtti dátum kiszámításának képlete: i. e. dátum + aktuális dátum – 1. Például i. e. 1753 nem 3765, hanem 3764 évvel ezelőtt volt. Az években mért távolság számításánál figyelembe kell venni a fentebb már felsorolt rengetegféle különböző évkezdetet.

Ugyanezen okból az századok és évezredek kezdetei az 1-gyel kezdődő évben vannak. A második ezredforduló például nem 2000. január elsején volt, ahogyan azt a világ nagy része ünnepelte, hanem 2000. december 31-ről 2001. január 1-jére virradóan.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!