Nagyvilág

2012.11.25. 18:27

Horvátországban háromból egy családot érint a családon belüli erőszak

Zágráb, 2012. november 25., vasárnap (MTI) - Horvátországban háromból egy családot érint a családon belüli erőszak - írta a nők elleni erőszak felszámolásának nemzetközi napja, november 25. alkalmából a helyi sajtó az ENSZ Fejlesztési Programjának jelentésére hivatkozva.

Zágráb, 2012. november 25., vasárnap (MTI) - Horvátországban háromból egy családot érint a családon belüli erőszak - írta a nők elleni erőszak felszámolásának nemzetközi napja, november 25. alkalmából a helyi sajtó az ENSZ Fejlesztési Programjának jelentésére hivatkozva.Az esetek többségében nő az áldozat. A rendőrséghez naponta 45 bejelentés érkezik családon belüli erőszak miatt, de ez a szám ünnepnapokon eléri a hatvanat is – hangzott el a közszolgálati rádió híradásában.

Novemberben tíznapos látogatást tett Horvátországban Rashida Manjoo, a nők elleni erőszak kérdésével foglalkozó ENSZ-különmegbízott, aki helyi sajtójelentések szerint elégedett volt a vonatkozó horvát jogszabályokkal, de bírálta azok alkalmazását. Úgy vélte, a horvát hatóságok figyelme inkább a család egységének megőrzésére és nem az emberi jogokra irányul. Manjoo a többi között alacsonynak találta a horvát bíróságok által családon belüli erőszak elkövetése miatt kiszabott büntetéseket is.

A nők elleni erőszak felszámolásának világnapjához kapcsolódóan vasárnap Zágrábban kezdetét vette az úgynevezett Fehér szalag kampány, amelynek keretében a férfiak fehér szalag kitűzésével jelképes "nem"-et mondanak a nők elleni erőszakra. Az akciót szervező civil szervezet 16 nap alatt 20 városban óvodákat és iskolákat is meglátogat, ahol "Az én apukám elítéli az erőszakot" feliratú képeslapokat osztanak szét a gyermekek között.

http://izadar.hr/slabo-provodimo-zakone/

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!