Nagyvilág

2012.11.30. 13:11

Megfejtették a titkot

Sokáig nem tudták, hogyan kerülhet ilyen tökéletes alkotás a tenger fenekére, a majdnem két méteres átmérőjű, víz alatti gabonaköröket valójában egy hal építi.

Sokáig nem tudták, hogyan kerülhet ilyen tökéletes alkotás a tenger fenekére, a majdnem két méteres átmérőjű, víz alatti gabonaköröket valójában egy hal építi. A bámulatosan szép víz alatti kreálmányokat egy japán könnyűbúvár, Yoji Ookata fényképezte le először. A közel két méter átmérőjű, homokban látható képződmények rejtélye sokak fantáziáját megmozgatta, de a biológusok a közelmúltban lerántották a leplet: a művész egy aprócska gömbhal.

A rituális homokvár valójában a párzás színhelye, a hím építi, hogy elnyerje a nőstényhal figyelmét. Mellúszóit használva fúrja magát a tengerfenékbe több helyen, többször az építész gömbhal, akinek minél szebb az alkotása, annál nagyobb az esélye, hogy őt válassza az ellenkező nem egyik díszes példánya.

A megtermékenyült gömbhal végül a kör közepén helyezi el ikráit, így a kicsinyek védve vannak az áramlatoktól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!