Nagyvilág

2012.12.02. 15:46

A neonáci NPD betiltására készülnek Németországban

Berlin, 2012. december 2., vasárnap (MTI) - Németországban várhatóan újra megpróbálkoznak a neonáci szellemiségű Német Nemzeti-demokrata Párt (NPD) betiltásával. Hétvégi német sajtójelentések szerint a tartományi kormányok támogatják a betiltást célzó alkotmánybírósági eljárás megindítását.

Berlin, 2012. december 2., vasárnap (MTI) - Németországban várhatóan újra megpróbálkoznak a neonáci szellemiségű Német Nemzeti-demokrata Párt (NPD) betiltásával. Hétvégi német sajtójelentések szerint a tartományi kormányok támogatják a betiltást célzó alkotmánybírósági eljárás megindítását.A Der Tagesspiegel című lap és a Der Spiegel című hetilap szerint a szövetségi kormány és a tartományok mintegy harminc szakértőből álló munkabizottsága csaknem 150 oldalas jelentést készített az NPD-ről a szövetségi alkotmányvédelmi hivatal (BfV) - a belső elhárítás országos szervezete - és a tartományi hatóságok által összegyűjtött adatok alapján. E jelentés szerint igazolható, hogy a párt "antiszemita, rasszista és idegenellenes" nézeteket képvisel, és "szellemi rokonságban áll" a nemzetiszocializmussal.

Ugyanakkor nem biztos, hogy az alkotmánybíróság mindennek alapján a demokratikus államberendezkedéssel aktívan szembehelyezkedő szervezetnek minősítené a pártot, ami a betiltás elengedhetetlen feltétele. Egy esetleges eljárás kimenetelét nem lehet megjósolni, ezért nem szakmai, hanem "politikai mérlegelés kérdése", hogy érdemes-e az ügyben a karlsruhei bírósághoz fordulni - idéztek a lapok a jelentésből.

A tartományi kormányok azonban így is az eljárás megindítása mellett foglalnak állást, és a belügyminiszteri konferencia, valamint a miniszterelnöki konferencia - a tartományi minisztereket és a szövetségi kormány szakminiszterét, illetve a tartományi kormányfőket összefogó tanácskozó testületek - jövő heti ülésén várhatóan ellenszavazat nélkül fogadják majd el az eljárás megindítását sürgető határozatot.

Ebben az esetben a Bundestaghoz, a törvényhozás alsóházához kerül a labda, mert az eljárást várhatóan csak a parlament és a kormány egyetértésével, egy közös beadvánnyal indítják el.

A képviselőkre "hatalmas nyomás nehezedik majd", ha a tartományok valóban Karlsruhéhoz akarnak fordulni, de rendkívül körültekintően kell eljárniuk, mert "óriási győzelem lenne az NPD számára, ha nem sikerülne az eljárás" - mondta Renate Künast, a Zöldek frakcióvezetője a Handelsblattnak az üzleti lap internetes kiadásában vasárnap megjelent beszámoló szerint.

Az 1964-ben alapított párt betiltásáról szinte fennállása óta vitatkoznak Németországban, és egyszer már meg is próbálkoztak vele, de kudarcot vallottak; az alkotmánybíróság 2003-ban eljárási okra hivatkozva elutasította a törvényhozás és a szociáldemokrata-zöld kormány közös kezdeményezését. Az indítványban azt kérték a karlsruhei testülettől, hogy állapítsa meg az NPD tevékenységének alkotmányellenességét, és tiltsa be a pártot. Az elutasító határozat indoklása szerint a bizonyítékok nagy része olyan NPD-funkcionáriusok kijelentésein alapult, akiket a belső elhárítás épített be a pártba informátorként, emiatt pedig nem lehetséges az ügy érdemi tárgyalása.

A betiltás kérdése 2011 végén került elő ismét, amikor közvetlen kapcsolatot mutattak ki a legkevesebb tíz gyilkosságért, két robbantásos merényletért és 14 bankrablásért felelősnek tartott Nemzetiszocialista Illegalitás (NSU) elnevezésű neonáci terrorista sejt és NPD-tisztségviselők között.

A belügyminiszteri konferencián idén márciusban megállapodásra jutottak, hogy egy esetleges újabb eljárás sikere érdekében az illetékes hatóságokat a szükséges adatok begyűjtésére utasítják, és valamennyi beépített emberrel megszakítják a kapcsolatot. Sajtójelentések szerint a BfV a tartományi hatóságokkal közösen 3081 olyan adatot rögzített, amely a párt alkotmányellenességét támasztja alá. Ennek a nagyjából ezeroldalas anyagnak az értékelését fejezték be a napokban a minisztériumi szakértők.

 

 

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!