Nagyvilág

2012.12.07. 07:36

Beregszász polgármestere a honatyaságot választotta

Lemondott a kárpátaljai város első emberének tisztségéről Gajdos István, aki a jelenlegi kormánypárt listáján bekövetkezett mozgások révén országos képviselői mandátumhoz jutott.

Lemondott a kárpátaljai város első emberének tisztségéről Gajdos István, aki a jelenlegi kormánypárt listáján bekövetkezett mozgások révén országos képviselői mandátumhoz jutott.Az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség elnöke a Viktor Janukovics elnök által fémjelzett Régiók (Vidék) Pártja listájának 74. helyén szerepelt a választásokon. Bár a szavazatok alapján csak 72 jelölt jutott be a parlamentbe, a minap két képviselő-aspiráns lemondott a mandátumáról, így Gajdos István személyében - hat év kihagyás után - ismét képviseletet nyert a kárpátaljai magyarság az ukrán Rádában.

A honatyákra vonatkozó jogszabályok szerint az UMDSZ elnökének le kellett mondania polgármesteri tisztségéről, amit a beregszászi városi közgyűlés szerdai rendkívüli ülésén jelentett be, melyet a képviselőtestület el is fogadott. A megüresedett tanácselnöki posztot ideiglenesen az önkormányzat jegyzője, Vitalij Kajnov fogja betölteni, akinek feladatkörébe fog tartozni többek között az esedékes időközi polgármester-választás kiírása és lebonyolítása.

Az egyik lehetséges jelölt a megüresedett tisztségbe - sajtóértesülések szerint - várhatóan Gajdos István UMDSZ-es párttársa és eddigi helyettese, Péter Csaba vállalkozó lesz.

Mint ismeretes, a Fidesz által patronált Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) egyik jelöltje sem kapott elegendő szavazatot a kárpátaljai magyar választópolgároktól a legutóbbi ukrán parlamenti választások során.

Palkó István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!