Nagyvilág

2012.12.16. 10:20

Elhagyhatták a rendőrséget a Moszkvában előállított ellenzéki vezetők

Moszkva, 2012. december 15., szombat (MTI) - Elhagyhatták a rendőrséget a szombati moszkvai megmozdulásról előállított ellenzéki vezetők, a rendfenntartók azonban továbbra is készenlétben maradtak az orosz főváros központjában.

Moszkva, 2012. december 15., szombat (MTI) - Elhagyhatták a rendőrséget a szombati moszkvai megmozdulásról előállított ellenzéki vezetők, a rendfenntartók azonban továbbra is készenlétben maradtak az orosz főváros központjában.

Negyven tiltakozót vittek el a rendfenntartók a Lubjanka térről, miután a felszólítás ellenére sem akarták elhagyni a területet. Az engedély nélkül megtartott rendezvényen nem történt komoly provokáció - közölte a belügyminisztérium moszkvai igazgatósága.

Az Eho Moszkvi rádió ugyanakkor panaszt tett a rendőrségnél, mert újságíróját annak ellenére többször megütötte egy rohamrendőr a tömegoszlatáskor, hogy bemutatta szakmai igazolványát. A Dozsgy ellenzéki televízió munkatársát sem hagyták munkáját végezni.

A volt szovjet titkosrendőrség, a KGB egykori és a Szövetségi Biztonsági Szolgálat mai székháza szomszédságában az akció alatt őrizetbe vett ellenzéki vezetőket mintegy három óra múlva elengedték a rendőrségről. Alekszaj Navalnij ellenzéki blogger, Szergej Udalcov, a Baloldali Front vezetője, továbbá Ilja Jasin és Kszenyija Szobcsak televíziós műsorvezető ügyében nem vettek fel jegyzőkönyvet sem.

A hatóságok szerint a - szovjet idők büntetőtáborairól ismert - Szoloveckij-szigetekről származó emlékkőnél körülbelül 700-an vettek részt a tüntetésen. Az ellenzéki koordinációs tanács szerint a komoly hideg ellenére legalább négyezren jelentek meg felhívásukra a politikai üldöztetések áldozatainak emlékhelyénél, hogy kifejezzék támogatásukat azoknak, akik véleményük szerint ma is a politikai elnyomás szenvedő alanyai.

A kormányzó Egységes Oroszország párt képviselője szerint a radikális ellenzéknek vége. Alekszej Cesznakov, a párt vezető tisztviselője úgy vélte, hogy az ellenzék vezetése lejáratta magát a csekély létszámú Lubjanka téri akcióval.

Alig több mint egy éve, 2011. december 10-én, a parlamenti választáson tapasztalt visszaélések miatt több tízezres - az ellenzék szerint 120 ezer embert megmozgató - tüntetés zajlott Moszkvában.

Konsztantyin Kosztyin, a Polgári Társadalmi Alapítvány elnöke szerint a szombati akció ismét az utcai tiltakozó mozgalom hanyatlását bizonyította.

Alekszej Makarkin, a Politikai Technológiák Központjának az alelnöke ugyanakkor úgy vélte: az ellenzék azt mutatta meg, hogy a jövőben is kész a politikai akciókra, ha kisebb létszámmal is.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!