Nagyvilág

2012.12.19. 17:18

Jövőre több ezer brit katonát kivonnak Afganisztánból

London, 2012. december 19., szerda (MTI) - Több ezer fővel csökken jövőre az afganisztáni brit haderő létszáma - közölte szerdán David Cameron brit miniszterelnök.

London, 2012. december 19., szerda (MTI) - Több ezer fővel csökken jövőre az afganisztáni brit haderő létszáma - közölte szerdán David Cameron brit miniszterelnök.

Cameron a londoni alsóházban, a képviselői kérdések és azonnali kormányfői válaszok szokásos heti félórájában bejelentette, hogy az idei évre tervezett kivonások nyomán az afganisztáni hadszíntéren tevékenykedő brit kontingens kilencezer tagú lesz 2013 elején, ám a jövő év végére a létszám 3200 fővel 5800-ra apad.

Nagy-Britannia a második legnagyobb haderővel van jelen Afganisztánban a 60 ezer katonát ott állomásoztató Egyesült Államok után.

Philip Hammond brit védelmi miniszter a kormányfő bejelentése után, külön alsóházi nyilatkozatban megerősítette a csapatkivonási szándékot. Hozzátette ugyanakkor, hogy a jövő év végére kitűzött 5200 fős létszámcél az év során "folyamatos felülvizsgálat alatt lesz", tekintettel az afganisztáni katonai tevékenységben részes többi külföldi ország csapatkivonási terveire.

Hammond közölte, hogy a brit hadvezetés megítélése szerint az afganisztáni haderő dandárlétszám alatti egységeinek jövőre már nem lesz szükségük a brit fegyveres erők közvetlen rutinszerű hadszíntéri támogatására. A miniszter szerint ez előrelépés a jelenlegi helyzethez képest, most ugyanis a brit erők még zászlóaljlétszámig nyújtanak támogatást az afgán hadseregnek.

Hammond kijelentette: ez az afganisztáni fegyveres erők saját kapacitásainak és képességeinek gyors javulását tükrözi.

A brit kormány a NATO-tervekkel összhangban 2014 végéig teljesen át akarja adni a jelenleg általa ellenőrzött afganisztáni térségeket a helyi erőknek. Hammond szerdai parlamenti nyilatkozatában elismerte ugyanakkor, hogy Afganisztánnak még azután is "hatalmas kihívásokkal" kell majd szembenéznie. "Harctéri tevékenységünk a végéhez közeledik, de elkötelezettségünk (Afganisztán mellett) hosszú távra szól" - fogalmazott a brit védelmi miniszter, utalva a 2014 utáni brit szerepvállalás lehetőségére.

Az első brit erők 2001 végén, az Egyesült Államokban elkövetett terrortámadások után érkeztek Afganisztánba, de a tálib milíciák erősségének számító déli Hilmend tartományban csak 2006 júniusában kezdődtek a komolyabb összecsapások.

A brit sajtó gyakran felidézi John Reid akkori brit védelmi miniszter azóta elhíresült jóslatát, amely szerint a brit katonák valószínűleg egyetlen puskalövés nélkül képesek lesznek helyreállítani a rendet a tartományban. Mindazonáltal már 2006 nyarán 15, az afganisztáni bevetés eddigi 11 évében pedig összesen 438 brit katona halt meg.

Jelenleg - a brit királyi légierő harci helikopterpilótájaként - Afganisztánban szolgál Harry herceg, II. Erzsébet királynő unokája is.

-MTI-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!