Nagyvilág

2012.12.15. 17:17

Klaus tanácsadója: Havel politikai koncepciója a korporatív fasizmus irányába mutatott

Prága, 2012. december 15., szombat (MTI) - Petr Hájek, Václav Klaus cseh köztársasági elnök legfőbb politikai tanácsadója szerint az egy éve elhunyt Václav Havel volt cseh államfő és drámaíró a hazugság és a gyűlölet eszköze volt, s politikai koncepciója a fasiszta állam irányába mutatott.

Prága, 2012. december 15., szombat (MTI) - Petr Hájek, Václav Klaus cseh köztársasági elnök legfőbb politikai tanácsadója szerint az egy éve elhunyt Václav Havel volt cseh államfő és drámaíró a hazugság és a gyűlölet eszköze volt, s politikai koncepciója a fasiszta állam irányába mutatott.

"Václav Havel - tudatosan vagy tudatlanul, de mindenképpen aktívan - a hazugság és a gyűlölet eszköze volt... politikai koncepciója nyíltan a fasiszta korporatív állam, az úgynevezett polgári társadalom irányába mutatott" - írja Hájek a Halál bársonyban (Smrt v sametu) című, napokban megjelent új könyvében.

Hájek a közszolgálati hírtelevíziónak (CT24) szombaton adott interjújában ugyanakkor tagadta, hogy könyvével Havelt akarta volna dehonesztálni. Azt állította: mindössze olyan elemzésről van szó, amely ellensúlyozni kívánja a Havel halála alkalmával megjelenő, a volt politikust tömjénező írásokat.

Szerinte Havel politikai koncepciója jól kiolvasható a hetvenes években írt szövegeiből, egyebek között a Gustáv Husák korabeli kommunista csehszlovák államfőnek írt nyílt leveléből, illetve a Kiszolgáltatottak hatalma című esszéjéből. Ezek az írások állítólag azt bizonyítják, hogy az akkori disszidens drámaíró nem a demokratikus társadalmi berendezkedés irányába kívánt elmozdulni, hanem egy olyan állam felé, mint amilyet Benito Mussolini épített ki Olaszországban, s amelyet fasisztának neveztek el.

"Ha egy társadalom nem a politikai pártok elvén alapul, nem demokratikus" - szögezte le Hájek az interjúban.

A polgári társadalmat - véli Hájek - egyrészt különféle korporációk alkotják, amelyek vezetőit senki sem választja, másrészt pedig "olyan intézmények, mint például a média, amelynek hatalmas részesedése van a hatalomban, miközben nincs demokratikus legitimációja".

Havel ellentéteként Hájek Václav Klaust emeli ki, aki szerinte egyértelműen a politikai pártok versengésének a híve. Mindezek fényében Havel és Klaus a kilencvenes években kezdődött állandó politikai harca teljesen érthető - magyarázta álláspontját a tanácsadó. Leszögezte: a pártok és vezetőik mindig meg vannak mérettetve a politikai versenyben, s ez megkülönbözteti őket a Havel által előnyben részesített civil szervezetektől és vezetőiktől.

Petr Hájek legújabb könyve, hasonlóan a korábbiakhoz, ismét nagy figyelmet keltett Csehországban, s az értékelések nagyon megoszlanak. Václav Klaus államfő szerint a könyv érdekes, szinte kötelező olvasmánnyá kellene tenni.

"Bár sok mindenben nem értek egyet a szerzővel, Petr Hájek könyvét figyelemre méltónak tartom, szinte kötelező olvasmánynak minden olyan ember számára, aki érdeklődik a világ iránt" - jelentette ki Havel a héten egy újságírói kérdésre válaszolva.

A német Die Welt a könyvről közölt recenziójában ugyanakkor Hájeket Klaus "udvari bolondjának" nevezte, ami része "a fura cseh politikai folklórnak".

-MTI-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!