Nagyvilág

2012.12.09. 11:30

Monti lemond: a sajtó szerint ezzel szabad kezet kapott

Róma, 2012. december 9., vasárnap (MTI) - Februári parlamenti választásokról és Mario Monti esetleges miniszterelnöki jelöléséről írt a vasárnapi olasz sajtó a kormányfő lemondási szándékának bejelentése után.

Róma, 2012. december 9., vasárnap (MTI) - Februári parlamenti választásokról és Mario Monti esetleges miniszterelnöki jelöléséről írt a vasárnapi olasz sajtó a kormányfő lemondási szándékának bejelentése után."Monti távozott, megkezdődött a válság, választások februárban" - írta a Corriere della Sera. A konzervatív napilap szerint Olaszország életében "drámai órák" zajlanak és az "olasz káosszal szemben értetlenül álló nemzetközi közösség kemény árat követel majd a hétfői tőzsdenyitáskor".

Mario Monti szombat este jelentette be az államfőnek, hogy a költségvetési törvény megszavazását követően benyújtja lemondását. Ez azt jelenti, hogy Monti akár már tíz napon belül távozhat.

Monti elhatározása az olasz politikát és a sajtót is meglepte. Magát Giorgio Napolitano köztársasági elnököt is - vélte a torinói La Stampa, melynek értesülései szerint a parlamenti választások időpontja február közepén lehet.

Monti idő előtti távozási szándéka előrébb hozta a határidőket: az eddig tervezett március helyett a parlamenti választásokat a kormányfő lemondásától számított 70 napon belül meg kell tartani. Ezt február 2-3-án Lazio tartományi választása előzi meg. Sajtóértesülések szerint Monti lemondása a mandátumát jövőre záró Napolitano távozását is felgyorsíthatja, hogy az új római kormányt már az utódja nevezze ki.

Az újságok abban egyetértenek, hogy Monti lemondásához nem csak Silvio Berlusconi volt kormányfőnek a politikai életbe való visszatérése, hanem a jobbközép Szabadság Népe (PdL) főtitkárának, Angelino Alfanónak a képviselőházi beszéde vezetett. Alfano pénteken frontális támadást intézett a Monti-kormány gazdaságpolitikája ellen. Monti nem volt hajlandó elfogadni az "áldozati bárány" szerepét és felőrlődni hagyni kormánya eddigi munkáját a PdL Monti-ellenes választási kampányában - vélték a lapok. "Nem hagyom magam szitává lőni" - mondta állítólag Monti.

Elemzők szerint Montit más is vezérelte: visszalépésével szabad kezet kapott, hogy akár miniszterelnök-jelöltként induljon.

Az IlSole24Ore gazdasági napilapnak José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke azt hangsúlyozta, hogy akárki is kerüljön Rómában kormányra, folytatnia kell a Monti által megkezdett reformokat.

"Monti végre lemondott" - írta a Berlusconi-család birtokolta Il Giornale. "Az utolsó csepp vérig folyó küzdelem lesz a választás" - hangoztatta a baloldali La Repubblicának a Berlusconi jobbkezeként ismert Marcello Dell Utri, a PdL egyik szenátora. Úgy fogalmazott, Berlusconival a nulláról indítják újra a volt kormányfő korábbi pártját, a Forza Italiát. "Rájöttünk arra, hogy nem hűséges, de kretén pártemberek kellenek, hanem olyanok, akik a helyzet magaslatán állnak" - mondta Dell Utri.

 

 

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!