Nagyvilág

2012.12.24. 12:50

Mostantól tilos a luxus a kínai hadseregben

Sanghaj, 2012. december 24., hétfő (MTI) - Folytatják korrupcióellenes harcukat az új kínai vezetők: a hét végétől kezdve ezentúl tilos lesz a luxusfogadás, a hosszú külföldi utazás és a vörös szőnyeg a kínai hadsereg vezetői számára - írja a Hszinhua hírügynökség.

Sanghaj, 2012. december 24., hétfő (MTI) - Folytatják korrupcióellenes harcukat az új kínai vezetők: a hét végétől kezdve ezentúl tilos lesz a luxusfogadás, a hosszú külföldi utazás és a vörös szőnyeg a kínai hadsereg vezetői számára - írja a Hszinhua hírügynökség.

A Központi Katonai Bizottság (KKB) új szabályainak értelmében a Kínai Népi Felszabadító Hadsereg (PLA) vezetői a jövőben kénytelenek lesznek lemondani a drága alkoholról, a luxusról és a vörös szőnyegről csakúgy, mint a köszöntő feliratokról, a virágokról, a katonai sorfalról, az előadásokról és az ajándékokról. A hadsereg vezetői ellenőrző körútjaik alkalmával nem szállhatnak meg luxushotelekben, sőt kénytelenek lesznek utazásaik számát és hosszát is lerövidíteni.

"Az elvtársaknak a fontos dolgokra kell koncentrálniuk, és kerülniük szükséges az üres beszédet" - fogalmaz a Hszinhua, hozzátéve: nincs több szalagátvágó és alapkő-elhelyezési ünneplés sem, csak abban az esetben, ha a KKB ehhez előzetes beleegyezését adta. Korlátozzák a hivatalos látogatásokon a megkülönböztetést szolgáló villogók használatát is, hogy minél kevésbé zavarják az átlagemberek tevékenységét. A legfelsőbb vezetőknek szóló új szabályok a középső és az alsó vezetők számára is iránymutatóként szolgálnak.

A KKB elnöke novembertől kezdve Hszi Csin-ping, a Kínai Kommunista Párt új főtitkára, aki hatalomra kerülése után korrupcióellenes harcot hirdetett. Korábban a legfelsőbb vezetőség arról döntött, hogy csökkentik a vezetőket hazai és külföldi útjaikon kísérő személyzet számát, visszafogják a költekezést az állami események és konferenciák megszervezése, dokumentumok kiadása terén.

A kormány a közszolgákat szintén takarékosságra szólította fel az utóbbi hetekben, a hivatalos bankettek számának csökkentését rendelte el, és megtiltotta a kormányzati források luxuscikkekre költését is.

A korrupció elleni harc évek óta a kínai politika fő céljai között szerepel. A kérdés a kommunista párt számára döntő fontosságú, a hivatali korrupció sokadik éve a társadalom legfőbb aggodalmainak egyike, és gyengíti a vezetőkbe vetett bizalmat. Hszi Csin-ping nemrégiben úgy fogalmazott, hogy a korrupció a párt létét és a nemzet jövőjét veszélyezteti, így elengedhetetlen a fokozott harc ellene.

-MTI-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!