Nagyvilág

2012.12.04. 16:30

Óvatosan az interneten, bárki megtudhatja jelszavunkat!

Ha olyan oldalra lépünk, az összes böngészőnkben tárolt felhasználónevünk és jelszavunk ellophatják, anélkül hogy észrevennénk.

Ha olyan oldalra lépünk, az összes böngészőnkben tárolt felhasználónevünk és jelszavunk ellophatják, anélkül hogy észrevennénk. Az illetéktelen adatszerzés már sajnos évek óta folyamatosan zajlik, két módszer azonban kiderült, így ezeket kiküszöbölhetjük. Mindkét verzióban JavaScriptes módszerrel hekkelik meg a böngészőnket.

A ctrl+f, vagy mac-en ⌘+f általában arra szolgál, hogy egy adott oldalon belül keressünk valamit. Azzal egy időben azonban, hogy körbepásztázzuk az oldalt, a paranccsal egy szerverre továbbítjuk böngészőnk minden adatát, beleértve jelszavainkat, sütijeinket, előzményeinket és biztonsági beállításainkat.

Sőt akadnak olyan hekkelési formák is, amikben arra figyelmeztetnek, hogy milyen felhasználónévvel, vagy hitelkártyával történtek visszaélések. Ilyenkor egy oldalra navigálódunk, ahol rengeteg user name, vagy bankkártya szám van feltüntetve, mi pedig hogy (saját jól felfogott érdekünkben) megtaláljuk a magunkét, keresni kezdünk.

A keresőablak azonban nem a böngészőhöz tartozik, az oldalról továbbítja a beírt bankkártyaszámunkat, vagy más jelszavunkat az adathalászoknak, miközben mi megnyugodva konstatáljuk, hogy számlánk érintetetlen. Valójában azonban pont most adtuk meg olyanoknak, akiknek nem kellett volna...

A ctrl+f-es vagy ⌘+f -es csalás már egy-két ctrl+s, vagy mac-en ⌘+s parancsnál is működik, szóval nem árt résen lennünk. A legegyszerűbb elkerülése az ál-keresőablak csapdájának, ha nem hívjuk elő a parancsot, vagy ha a böngészőnk fejlécébe épített keresővel keresünk az oldalon belül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!