Nagyvilág

2012.12.09. 15:20

Részben megnyitották a forgalom előtt az új bécsi főpályaudvart

Bécs, 2012. december 9., vasárnap (MTI) - Részben üzembe helyezték az új bécsi központi pályaudvart vasárnap.

Bécs, 2012. december 9., vasárnap (MTI) - Részben üzembe helyezték az új bécsi központi pályaudvart vasárnap.Az állomáson egyelőre csak regionális vasúti járatok és az elővárosi vasút járatai állnak meg. A nagyszabású építkezés még távolról sincs készen, teljes átadását 2014 végére tervezik.

Míg elődei vasútvonalak végpontjai - úgynevezett fejpályaudvarok - voltak, az új főpályaudvar elsősorban áthaladó forgalom lebonyolítására szolgál majd. Jelentős európai közlekedési csomópontnak szánják, amely az eddiginél nagyobb befogadóképességű észak-déli és kelet-nyugati vasúti csomóponttá avatja az osztrák fővárost.

Az osztrák vasút (ÖBB) korábbi tájékoztatása szerint a központi pályaudvar megépítésével egy órával, ötórásra csökken majd például az utazási idő a Salzburg-Budapest közvetlen járaton.

Az ötven hektár alapterületű új vasútállomás az egykori Déli és a Keleti pályaudvar területén épül fel. Az állomáson száz üzletet befogadó bevásárlóközpont, közvetlen közelében ötezer lakás és 550 ezer négyzetméternyi irodahelyiség, valamint iskolák és óvodák létesülnek.

A beruházás teljes összege négymilliárd euró. Ebből közvetlenül a vasúti infrastruktúrára mintegy egymilliárd eurót költöttek.

 

 

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!