Nagyvilág

2012.12.19. 19:43

Romániai választások - Megtartotta alakuló ülését a román szenátus

Bukarest, 2012. december 19., szerda (MTI) - Újraválasztották a román szenátus elnöki tisztségébe Crin Antonescut, a választásokon győztes Szociálliberális Szövetség (USL) liberális társelnökét a román parlament felsőházának szerdai alakuló ülésén.

Bukarest, 2012. december 19., szerda (MTI) - Újraválasztották a román szenátus elnöki tisztségébe Crin Antonescut, a választásokon győztes Szociálliberális Szövetség (USL) liberális társelnökét a román parlament felsőházának szerdai alakuló ülésén.

A szenátus elnöki tisztségére Crin Antonescu egyedüli jelöltként pályázott.

Romániában a szenátus elnöke az állam "második embere": az államfői tisztség megüresedése, illetve az államfő felfüggesztése, vagy ideiglenes munkaképtelensége esetén a szenátus elnöke tölti be az ideiglenes államelnöki tisztséget.

A december 9-én megválasztott, 176 tagúra bővült román szenátus tagjai a mandátumigazolás után egyenként letették a hivatali esküt, majd megválasztották a házbizottság tagjait, köztük Verestóy Attila háznagyot, akit a Romániai Magyar Demokrata Szövetségnek (RMDSZ) jelölt a házbizottságba.

Az új román képviselőház is megkezdte tevékenységét, de szerdán csak a mandátumigazolást fejezték be a honatyák. Az eskütételre csütörtökön kerül sor: ez várhatóan 7-8 órát vesz majd igénybe, tekintettel arra, hogy a 412 tagúra bővült alsóház tagjai is egyenként járulnak a szószékhez letenni az esküt.

A két ház első együttes ülésére a tervek szerint pénteken kerül sor, amikor az új kormány programjáról és összetételéről szavaznak a törvényhozók. Előtte azonban az új kormány mind a 27 miniszterét meg kell hallgatnia a két ház egyesített szakbizottságainak, amelyek még meg sem alakultak.

Az USL 273 képviselői és 122 szenátori mandátumot szerzett, ami azt jelenti, hogy a két ház együttes ülésén 67 százalékos többsége van.

A jobbközép Igaz Románia Szövetség (ARD) színeiben 56 képviselő és 24 szenátor, a populista Dan Diaconescu Néppárt (PPDD) képviseletében 47 képviselő és 21 szenátor szerzett mandátumot. Az RMDSZ-nek 18 képviselője van (néggyel kevesebb, mint eddig) szenátusi frakciója változatlanul 9 fős lesz.

A bukaresti képviselőházba könnyített eljárással bekerült 18 - nem magyar - nemzeti kisebbségi szervezet egy-egy képviselője is.

-MTI-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!