Nagyvilág

2012.12.07. 18:23

Válási hullámot idézett elő kínai falvak százaiban egy helyi rendelkezés

Peking, 2012. december 7., péntek (MTI) - Falusi gazdálkodók százai árasztották el a délnyugat-kínai Kujcsu tartomány székhelyének hivatalát, hogy egy ingatlanszabályozási rendelet miatt bejelentsék: válni akarnak.

Peking, 2012. december 7., péntek (MTI) - Falusi gazdálkodók százai árasztották el a délnyugat-kínai Kujcsu tartomány székhelyének hivatalát, hogy egy ingatlanszabályozási rendelet miatt bejelentsék: válni akarnak.

A városi kormányzat határozata szerint a közigazgatásilag Kujjanghoz tartozó települések földjein épített házak területe háztartásonként nem haladhatja meg a 240 négyzetmétert. Ez azt jelenti, hogy az a feletti részt nem tekintik legális birtoknak, és például kisajátítás esetén arra nem vonatkozik a kártérítés kötelezettsége.

Ha azonban egy háztartáshoz két ingatlan tartozik, a terület a duplájára növekszik. Ez a kitétel kínálta fel a lehetőséget arra, hogy a házastársak különválasszák ingatlanvagyonukat.

A rendelkezés 1313 falut érint a környéken és közzététele után egy héttel máris megkezdődött a válási hullám. A jelek szerint a hagyományos kínai családokban a házasság szentségét és az elváltak megvetését felülírta a vagyon védelme.

A kujcsoui helyi lap beszámolója szerint csak Jünjan kerületben napi 120 pár adta be a válókeresetet, az átlagosnál hatszor többen. A váláshoz folyamodók között voltak fiatal házasok, akik csak néhány hónapja keltek egybe, de 80-as, 90-es éveikben járók is, akiket a gyerekeik vittek a hatóságok elé.

A lap által megszólaltatottak között volt olyan házaspár, amelynek ezer négyzetméteres háza van, és két fiú és két lány gyermeke. A 65 éves férfi elmondta, mindig attól félt, hogy a gyerekei egyszer elválnak, és most ők beszélték rá a válásra.

A helyi kormányzatot állítólag az indította a szabályozásra, hogy 2011 márciusában egy üreges téglákból épült ház összedőlt és kilenc ember halálát okozta. Akkor döntöttek úgy a vezetők, hogy új rendelettel próbálnak meg az illegális építkezéseknek gátat szabni.

A Global Times című lap szakértői szerint a 240 négyzetméteres felső határ vidéki viszonylatban alacsonynak tekintendő, és a határozatot jogellenesen hozták meg, mert az effajta jogok korlátozására törvényerejű rendelet szükséges. Van, aki azt jósolta, hogy egy idő után meg fog indulni az újraházasodás hulláma, de sok válás "visszafordíthatatlan valóság marad".

-MTI-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!