Nagyvilág

2013.01.08. 18:24

Clinton még a lemondása előtt tanúskodni fog a Bengáziban lezajlott támadásról

Washington, 2013. január 8., kedd (MTI) - Hillary Clinton külügyminiszter még azelőtt fog tanúskodni a bengázi amerikai konzulátust ért terrortámadás körülményeiről, hogy távozik a posztjáról - közölték kedden amerikai napilapok a diplomáciai tárca szóvivőjére hivatkozva.

Washington, 2013. január 8., kedd (MTI) - Hillary Clinton külügyminiszter még azelőtt fog tanúskodni a bengázi amerikai konzulátust ért terrortámadás körülményeiről, hogy távozik a posztjáról - közölték kedden amerikai napilapok a diplomáciai tárca szóvivőjére hivatkozva."Tanúskodni fog. Még hivatalban lévő külügyminiszterként tesz majd tanúvallomást" - idézte a The Washington Post Victoria Nuland szóvivőt.

Clintont eredetileg decemberben várták a szenátus külügyi bizottságába, hogy nyilatkozzon a bengázi támadásról, amelynek következtében négy amerikai állampolgár, köztük a Líbiában akkreditált amerikai nagykövet életét vesztette. A miniszter azonban december közepén egy vírusos gyomorfertőzésre visszavezethető gyengeség miatt elájult, és agyrázkódást szenvedett. Az év végén kórházba szállították, mert fejsérülése miatt vérrög keletkezett a koponyájában.

Politikai ellenfelei azzal vádolták, hogy a gyengélkedése csak tettetett, és azzal csak azokat a kínos kérdéseket kívánta elkerülni, amelyek a törvényhozásban vártak rá. Betegsége után Hillary Clinton hétfőn tért vissza hivatalába.

A diplomáciai tárca vezetőjének meghallgatása Barack Obama második elnöki eskütétele, vagyis január 21. után várható, mert a szenátus munkája addig szünetel. Ez azt jelenti, hogy Clinton várhatóan a hónap végéig, vagy talán még azon túl is hivatalban marad. Kijelölt utódját, John Kerry szenátort csak a jelenlegi miniszter tanúskodása után fogja meghallgatni az illetékes szenátusi bizottság. 

A The Washington Times beszámolója szerint munkatársai egy 112-es számot viselő amerikaifutball-mezzel és egy sisakkal ajándékozták idei első munkanapján a visszatérő Clintont. A szám a miniszter által az elmúlt négy év során meglátogatott országokat jelképezi, a fejvédő pedig a további fejsérülésektől, szimbolikus értelemben pedig a kongresszusban várható támadásoktól hivatott megvédelmezni őt.

Orvosai szerint Hillary Clinton teljesen fel fog épülni. Noha a politikusasszony többször is elhessegette az erre irányuló kérdéseket, elterjedt vélekedés szerint a demokraták közül jelenleg ő a legesélyesebb arra, hogy elnyerje pártjának jelöltségét a 2016. évi elnökválasztásra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!