Nagyvilág

2013.01.20. 16:07

Globális zene- és filmforgalmazók próbálják megmenteni az HMV-t

London, 2013. január 20., vasárnap (MTI) - A világ legnagyobb zene- és filmforgalmazó cégei próbálják megmenteni a brit HMV zenemű-forgalmazó áruházláncot, amely a napokban csődvédelmet kért.

London, 2013. január 20., vasárnap (MTI) - A világ legnagyobb zene- és filmforgalmazó cégei próbálják megmenteni a brit HMV zenemű-forgalmazó áruházláncot, amely a napokban csődvédelmet kért.Az 1921-ben alakult hálózat a világ egyik legnagyobb és leghíresebb lemezértékesítő cégévé fejlődött, ám nemrégiben bejelentette, hogy felkérte a Deloitte könyvvizsgáló és üzleti tanácsadó konglomerátumot a csődgondnoki teendők ellátására.

A Deloitte feladata egyelőre a hálózat 239 nagy-britanniai és írországi boltjának működtetése, eközben pedig az üzleti kilátások felmérése és a lehetséges befektetők felkutatása.

A The Sunday Times című vezető konzervatív brit vasárnapi lap értesülése szerint a csődveszély hírére a hálózat globális nagybani ellátói közül a Universal Music, a Warner Music és a Sony felajánlotta, hogy csökkentett áron bocsátja az általuk forgalomba hozott CD-ket és DVD-ket az HMV rendelkezésére, és nagyvonalú feltételek mellett hitelt is kínáltak a bolthálózatnak.

A vasárnapi brit lapértesülés szerint várhatóan olyan nagy filmgyártók is csatlakoznak a mentőakcióhoz, mint a Universal Studios, a 20th Century Fox és a Warner Bros.

A The Sunday Times által idézett iparági szakértők szerint a szórakoztatóipari óriások mindenképpen szeretnék életben tartani e szakosodott kiskereskedelmi láncolatot, mivel el akarják kerülni, hogy "csak a Tesco vagy az Amazon" forgalmazza a termékeiket.

Minden problémája ellenére még mindig az HMV ellenőrzi a brit zene- és DVD-piac 20 százalékát.

Az utóbbi években már köztudott volt, hogy az HMV mind nehezebben bírja a szupermarketek, az online terjesztők és a mind tömegesebbé váló közvetlen internetes letöltés támasztotta versenyt.

A cég már december 13-án kiadott egy figyelmeztetést arról, hogy hátralékba kerülhet bankkölcsöneivel.

Az utóbbi hetekben egymás után jelentenek csődöt az egyes szűkebb termékcsoportokra szakosodott brit kiskereskedelmi hálózatok. Nemrég a szintén nagy múltú Jessops fotószaküzlet-lánc zárta be boltjait, decemberben az elektromos háztartási cikkeket árusító Comet üzletláncolat ment csődbe, az HMV csődvédelmi eljárásának kezdete után alig néhány nappal pedig a Blockbuster nevű országos DVD-kölcsönző láncolat kért csődeljárást.

 

 

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!