Nagyvilág

2013.01.26. 10:22

Több százan tiltakoztak Brüsszelben a liege-i elbocsátások ellen

Brüsszel, 2013. január 25., péntek (MTI) - Több százan tiltakoztak napközben Brüsszel belvárosában, a belga kormányfő hivatala előtt, miközben odabent a belga szövetségi kabinet és a vallon kormány a szakszervezetek részvételével a liege-i munkahelyek megmentéséről egyeztetett.

Brüsszel, 2013. január 25., péntek (MTI) - Több százan tiltakoztak napközben Brüsszel belvárosában, a belga kormányfő hivatala előtt, miközben odabent a belga szövetségi kabinet és a vallon kormány a szakszervezetek részvételével a liege-i munkahelyek megmentéséről egyeztetett.Rendőrségi források szerint 350, a La Libre Belgique nevű belga napilap tudósítója szerint 4-500 tiltakozó vonult nap közben Elio Di Rupo hivatala elé miután a liege-i acélművet működtető ArcelorMittal, a világ legnagyobb acéltermelője bejelentette: a liege-i acélmű egy részét bezárja, miután úgy látja, az acél iránti európai kereslet nem áll vissza a válság előtti szintre. Emiatt előreláthatólag mintegy 1300-an veszítik majd el munkájukat.

"37 éve dolgozom a liege-i acélműben, ha bármit is meg akarunk védeni, lépnünk kell" - mondta a La Libre Belgique újságírójának egy Patrick nevű munkás, egyike azoknak, akik buszokkal jöttek a belga fővárostól mintegy 100 kilométerre keletre fekvő nagyvárosból, hogy a kemény brüsszeli fagy dacára hangot adjanak elégedetlenségüknek.

A rendőrség kordonnal vette körbe a miniszterelnök hivatalának környékét, amit a tiltakozók megpróbáltak áttörni, köveket szedtek fel az úttestről és a járdáról, azokkal dobálták meg a rendőröket, akik a támadást paprikaspray-vel és a vízágyú többszöri bevetésével igyekeztek visszaverni. Az összetűzések a környék közlekedésében is komoly zavarokat okoztak. Az összecsapásokban a brüsszeli rendőrség beszámolója szerint hat egyenruhás könnyebb sérüléseket szenvedett.

A vallon és a belga szövetségi kormány, valamint a szakszervezetek bent zajló egyeztetéseinek végeztével Elio Di Rupo belga és Rudy Demotte vallon kormányfő, valamint Jean-Claude Marcourt vallon gazdasági miniszter bejelentette: akciócsoportot hoznak létre a liege-i munkahelyek megmentése érdekében.

"Az ArcelorMittal döntését nem fogadjuk el, magától értetődő, hogy a dolgozók oldalára állunk" - jelentette ki Elio Di Rupo, aki arról is beszámolt, hogy a kormány legfontosabb célja a lehető legrövidebb időn belül olyan befektetőt találni, aki átveszi a liege-i üzemet. Emellett mindent elkövetnek, hogy a termelés addig se álljon le, továbbá az Európai Unióhoz fordulnak, hogy megpróbálják "nagyobb ellenőrzés alá vonni" az unión kívülről érkező acélimportot, főleg olyan országokból, amelyekben "nem tartják tiszteletben a tisztességes verseny szabályait" - ismertette a politikusok bejelentését a Le Soir belga napilap honlapja.

Korábban Marcourt a francia nyelvű belga közrádióban arról beszélt, hogy már eddig is folytak informális egyeztetések lehetséges befektetőkkel, valamint, hogy a kormány két hónapot ad magának, hogy rendezze az kérdést. Ha elhúzzuk az ügyet, az sehová sem vezet - fogalmazott a vallon gazdaságpolitika irányítója.

 

 

- MTI -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!