Nagyvilág

2013.01.13. 12:36

Újabb perek Burgenlandban magyar iskolások színlelt lakcíme miatt

Bécs/Kismarton (Eisenstadt), 2013. január 13., vasárnap (MTI) - Újabb perek indulhatnak Burgenlandban magyar iskolások hamis ausztriai lakcímre történt bejelentése miatt - számolt be róla az osztrák közszolgálati rádió (ORF).

Bécs/Kismarton (Eisenstadt), 2013. január 13., vasárnap (MTI) - Újabb perek indulhatnak Burgenlandban magyar iskolások hamis ausztriai lakcímre történt bejelentése miatt - számolt be róla az osztrák közszolgálati rádió (ORF).Werner Brenner volt lékai (Lockenhaus) polgármester és két közigazgatási alkalmazott ellen emeltek vádat amiatt, hogy 2005-től három, a helyi iskolába járó magyar tanulót színlelt ideiglenes lakcímre jelentették be. Lakcímként a polgármesteri hivatalt adták meg - olvasható az ORF Burgenland szombati keltezésű internetes cikkében.

A volt polgármester a rádiónak azt mondta: nem volt tudatában annak, hogy bűnt követ el. A gyerekek korábban a helyi általános iskola alsó tagozatát látogatták, és egy lékai családnál volt bejelentett lakcímük. Mint mondta, lehetővé akarta tenni számukra, hogy továbbra is az iskolába járhassanak.

A vádlottakra hat hónaptól öt évig terjedő börtönbüntetés szabható ki.

Külföldi állampolgárságú gyerekek ausztriai lakcím hiányában nem tanulhatnának osztrák általános iskolában. Korábbi sajtóértesülések szerint az elmúlt években elterjedt gyakorlattá vált a burgenlandi kistelepüléseken, hogy iskolabezárások elkerülése érdekében magyar kisdiákokat jelentettek be burgenlandi lakcímekre anélkül, hogy a gyerekek valóban ott laktak volna. 2010-ben Zurány (Zurndorf) volt polgármesterét, Werner Falb-Meixner hét hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték egy ilyen eset miatt. A burgenlandi ügyészség tavaly májusi tájékoztatása szerint még tizenhét burgenlandi településen indult vizsgálat hasonló gyanúval.

 

 

- MTI -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!