Nagyvilág

2013.02.27. 13:30

Fico beszédét bírálta a pozsonyi parlament emberi jogi bizottságának elnöke

Prága/Pozsony, 2013. február 27., szerda (MTI) - Robert Fico miniszterelnök a jelek szerint már lemondott arról, amit hivatalba lépésekor mondott, hogy a Szlovák Köztársaság minden állampolgárának kormányfője kíván lenni - mondta Rudolf Chmel, a szlovák parlament emberi jogi és kisebbségügyi bizottságának elnöke szerdán.

Prága/Pozsony, 2013. február 27., szerda (MTI) - Robert Fico miniszterelnök a jelek szerint már lemondott arról, amit hivatalba lépésekor mondott, hogy a Szlovák Köztársaság minden állampolgárának kormányfője kíván lenni - mondta Rudolf Chmel, a szlovák parlament emberi jogi és kisebbségügyi bizottságának elnöke szerdán.

Miroslav Lajcák külügyminiszter szerdai pozsonyi sajtóértekezletén viszont azt hangsúlyozta, hogy a Fico-kormány kisebbségpolitikáját a tények alapján kell megítélni.

A két politikus arra reagált, hogy a miniszterelnök kedden turócszentmártoni beszédében az állam zsarolásával vádolta meg a kisebbségeket, és azt állította, hogy Szlovákia elsősorban a szlovákoké, nem pedig a kisebbségeké.

Chmel - volt kisebbségügyi miniszterelnök-helyettes, jelenleg a Híd magyar-szlovák párt képviselője - úgy véli, hogy Robert Fico az "etnonacionalizmus" időszakába vitte vissza az állam definícióját, amely a Vladimír Meciar volt kormányfő nevével fémjelzett, zavaros 90-es évekre volt jellemző Szlovákiában.

Fico ezzel újra két kategóriába - szlovákok és nem szlovákok - sorolta Szlovákia állampolgárait. Az utóbbiak állítólag csak a kezüket tudják kinyújtani és követelőznek - fejtette ki Chmel. Leszögezte: meggyőződése, hogy Fico kijelentéseivel nemcsak a nacionalistákat és az újludákokat (ludákok - a 2. világháború idején a fasizmust támogató szlovákiai párt tagjai) legitimálta, hanem akadályokat gördít a szlovákok és a kisebbségek aránylag jól fejlődő viszonya elé is Szlovákiában.

"Ennek a rég lejárt kártyának az előhúzásával (Fico) láthatóan már túltette magát egykori gyenge pillanatán, amikor Szlovákia minden állampolgárának a miniszterelnöke akart lenni" - mondta Chmel a TASR szlovák közszolgálati hírügynökségnek.

Miroslav Lajcák külügyminiszter szerint nem kell az ördögöt a falra festeni, azután meg félni tőle, a kormányt a valós tények alapján kell megítélni.

"Kisebbségi politikánkat egyrészt a kormányprogram, másrészt pedig a konkrét lépések határozzák meg. Fessék az ördögöt a falra, hogy legyen mitől félni" - mondta Lajcák újságíróknak, akik Fico beszédével kapcsolatos véleményéről érdeklődtek. A miniszter leszögezte: a kormány kisebbségpolitikájában nincs változás.

A kormányfő a Matica Slovenská (Szlovák Anyácska) nevű kulturális szervezet megalakulásának 150. évfordulója alkalmával kedden Turócszentmártonban megtartott ünnepségen azt mondta: úgy látja, van olyan tendencia, hogy a szlovák államalkotó nemzet kárára mindenütt előtérbe kerülnek a kisebbségi problémák, mintha "Szlovákiában nem is élnének szlovákok", s ez furcsa.

"Szeretném, ha abbamaradna a kisebbségi jogokkal való zsarolás" - húzta alá Fico. Leszögezte: bármennyire is tisztelik a kisebbségeket, a független Szlovákiát nem az ő számukra, hanem elsősorban az államalkotó szlovák nemzet számára hozták létre.

"Érvényes, hogy az állam nemzeti, a társadalom pedig polgári. Mi független államunkat elsősorban nem a kisebbségek számára hoztuk létre, bármennyire is tiszteljük őket, hanem elsősorban a szlovák államalkotó nemzet számára, mert éppen a szlovákok voltak azok, akik a volt közös Csehszlovákiában nem tudták érvényesíteni minden képességüket" - jelentette ki Fico.

A Magyar Közösség Pártja (MKP) és a Híd magyar-szlovák párt azonnal bírálta a szlovák miniszterelnök kijelentéseit.

 

- MTI - 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!