Nagyvilág

2013.02.02. 17:30

Húszezren tüntettek Vukováron a cirill betűs feliratok ellen

Zágráb/Vukovár, 2013. február 2., szombat (MTI) - Legalább húszezren tüntettek szombaton a horvátországi Vukováron a szerb nyelvű, cirill betűs feliratok bevezetése ellen - jelentette a horvát média.

Zágráb/Vukovár, 2013. február 2., szombat (MTI) - Legalább húszezren tüntettek szombaton a horvátországi Vukováron a szerb nyelvű, cirill betűs feliratok bevezetése ellen - jelentette a horvát média.A tüntetést horvát veteránok, hadirokkantak, hadiárvák, volt hadifoglyok szervezték, akik úgy vélik, hogy még nem érkezett el az ideje a kétnyelvűség bevezetésének Vukováron.

A szimbolikusan dél után öt perccel kezdődött demonstrációra az ország minden tájáról érkeztek szimpatizánsok. A tömeg horvát nemzeti lobogókat és egykori csapatzászlókat lengetett. A békés tüntetés végén a szervezők bejelentették, hogy áprilisban Zágráb főterén tartanak újabb tiltakozást.

A horvát kormány decemberben jelentette be, hogy a kelet-horvátországi városban és nagyjából húsz másik szlavóniai és dalmáciai településen bevezetik a kétnyelvűséget, vagyis a horvát mellett szerb nyelvű, cirill betűs feliratokat helyeznek el a közterületeken és állami hivatalokon, intézményeken.

Az intézkedés hátterében az áll, hogy a 2011-es népszámlálás szerint - amelynek eredményét 2012 decemberében tették közzé - az érintett településeken a szerb lakosság aránya meghaladja az egyharmadot. Vukováron a népszámlálás hivatalos eredménye szerint közel 28 ezer ember lakik, közülük 57 százalék vallotta magát horvátnak, 35 százalék szerbnek, 1,6 százalék ruszinnak és 1,25 százalék magyarnak.

A horvát alkotmány kétnyelvűséget ír elő azokon a településeken, ahol egy nemzeti kisebbség aránya meghaladja a 33 százalékot. A horvát kormány ragaszkodik ahhoz, hogy 2013-ban kihelyezzék a kétnyelvű feliratokat. A jobboldali ellenzék és az 1991-95 közötti horvát honvédő háború veteránjai viszont azt követelik, hogy Vukováron halasszák el a kétnyelvűség bevezetését.

A kelet-horvátországi város a horvát függetlenségért folytatott harc, a milosevici Jugoszláv Néphadsereggel és a szerb szabadcsapatokkal szembeni fegyveres ellenállás jelképe.

Tomislav Nikolic szerb államfő 2012. júniusi beiktatása előtt kijelentette, hogy Vukovár "szerb város", ahova nem kellene visszatérniük a horvátoknak. Ivo Josipovic horvát elnök erre válaszul közölte: nem találkozik szerb hivatali partnerével, amíg a politikus nem változtat retorikáján.

 

 

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!