Nagyvilág

2013.03.05. 18:36

Érvényes Václav Klaus amnesztiája, alkotmánybírósági állásfoglalás

Prága, 2013. március 5., kedd (MTI) - Érvényes Václav Klaus rendkívül széles körű, vitákat kiváltó újévi közkegyelme, miután a cseh alkotmánybíróság kedden arra a következtetésre jutott, hogy nem jogosult az amnesztia felülvizsgálatára.

Prága, 2013. március 5., kedd (MTI) - Érvényes Václav Klaus rendkívül széles körű, vitákat kiváltó újévi közkegyelme, miután a cseh alkotmánybíróság kedden arra a következtetésre jutott, hogy nem jogosult az amnesztia felülvizsgálatára.

A testület elutasította a szenátorok egy csoportjának beadványát. Ez arra irányult, hogy helyezzék hatályon kívül az amnesztia 2. cikkét, amely leállítja a büntetőeljárást a már több mint nyolc éve húzódó ügyekben - közölte Ivo Pospísil, az alkotmánybíróság főtitkára.

A 12 tagú testületen belül nem alakult ki egységes álláspont, négy bíró különvéleményt fogalmazott meg, köztük Pavel Rychetsky, az alkotmánybíróság elnöke.

Az igazságügyi minisztérium kimutatása szerint február közepéig a közkegyelem következtében mintegy 6500 személy került szabadlábra; a büntetőeljárást összesen 327 esetben állították le, beleértve a súlyos, korrupciós ügyeket is.

A Cseh Köztársaság megalakulásának 20. évfordulója alkalmával kihirdetett köztársasági elnöki amnesztia következtében kegyelmet kapnak például azok, akiket feltételes szabadságvesztésre ítéltek, vagy egy évnél nem hosszabb börtönbüntetésre voltak ítélve. Idős emberek esetében akár tízéves szabadságvesztésre ítélt személyek is kegyelmet kaptak. Szabadlábra kerülnek azok is, akiknek két évet kellett volna börtönben tölteniük, de nem öltek embert, vagy nem okoztak súlyos sérüléseket.

Az államfő ugyanakkor leállított számos folyamatban lévő olyan vitatott büntetőeljárást, amelyek korábban nagy közérdeklődést váltottak ki. Kegyelmet kapott így néhány, korrupció gyanúja miatt vizsgálat alatt álló ismert közéleti személyiség vagy vállalkozó is.

Ez utóbbi az, amit a közvélemény leginkább kifogásol. A közkegyelem következtében a megkárosítottak tízezreinek már semmi lehetőségük nincs kártérítésben részesülni.

Felmérések szerint a cseh lakosság 80 százaléka nem ért egyet Klaus amnesztiájával. A hivatalából csütörtökön távozó államfő azonban ismételten azt hangoztatja, hogy döntése helyes volt.

- MTI -  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!