Nagyvilág

2013.03.01. 08:13

Lemond a pápa - XVI. Benedek köszöntötte a tömeget Castel Gandolfóban

Castel Gandolfo, 2013. február 28., csütörtök (MTI) - XVI. Benedek a Castel Gandolfó-i palota erkélyéről csütörtök délután köszöntötte a fogadására összegyűlt több ezer embert.

Castel Gandolfo, 2013. február 28., csütörtök (MTI) - XVI. Benedek a Castel Gandolfó-i palota erkélyéről csütörtök délután köszöntötte a fogadására összegyűlt több ezer embert.

"Köszönöm! Örülök, hogy itt lehetek veletek! Tudjátok, hogy ez a mai más, mint a többi nap, amikor ide hozzátok Castel Gandolfóba jöttem! Nyolc óráig még az anyaszentegyházat vezetem, utána már csak egyszerű zarándok leszek, aki élete utolsó szakaszát teszi meg, de továbbra is az egyház és az emberiség javát szolgálom! Menjünk tovább, tegyünk ezért együtt! " - mondta rövid beszédében XVI. Benedek, aki Castel Gandolfóba való megérkezése után a palota homlokzati erkélyéről szólt a főtéren összegyűlt tízezres tömeghez.

A pápát ünnepi hangulatban búcsúztató olaszok és külföldiek tapssal és könnyekkel hallgatták őt. "Grazie Santo Padre!" (Köszönjük Szentatya!) - kiáltották.

A Rómától 25 kilométerre levő kisvárost már órákkal a pápa megérkezése előtt elárasztották a zarándokok. Megteltek emberekkel a főtérre néző ablakok és teraszok is.

Az eredeti tervek szerint a pápa a rezidencia belső udvarán szólt volna a hívőkhöz, de az emberáradat miatt végül is az erkélyről beszélt. "Keveset beszélt, de a szívünkhöz szólt!" - mondták a jelenlevők.

XVI. Benedek öt óra tíz perckor helikopterrel hagyta el Vatikánvárost. Negyedóra alatt érkezett meg Castel Gandolfóba, ahol harangszó köszöntötte. A rezidencia leszállópályáján a pápát Giuseppe Bertello, Vatikánváros kormányzóságának elnöke és Giuseppe Sciacca, a kormányzóság titkára fogadta, valamin Albano püspöke, Castel Gandolfo plébánosa és polgármestere.

A helikoptertől a pápát gépjármű vitte a palotáig.

XVI. Benedek útját a Vatikánból Castel Gandolfóig közel négyezer tudósító és kamera kísérte.

Az egyházfő megérkezése után, a palota erkélyéről szólt utoljára a hívőkhöz, itt viselte utoljára pápai reverendáját. A pápák nyári rezidenciájának kapuja zárva. XVI. Benedekkel csak közeli munkatársai vannak, közöttük személyi titkára, Georg Gänswein.

A 265. egyházfő este nyolc órakor mond le, a nyilvánosságtól távol. Nyugalmazott pápa lesz. Ezzel egy időben az apostoli szék megüresedik, a pápát addig kísérő svájci gárdisták is elbúcsúznak tőle és visszamennek a Vatikánba.

A L Osservatore Romano szentszéki napilap csütörtök délutáni száma "Történelmi pillanat" címmel jelent meg.

- MTI -  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!