Nagyvilág

2013.03.22. 10:40

Nyilvános konzultációt kezdeményez Neelie Kroes a médiaszabadság kérdéseiről

Brüsszel, 2013. március 22., péntek (MTI) - Az európai médiaszabadság kérdéseiről kezdeményez nyilvános konzultációt Neelie Kroes, a "digitális napirend" - azon belül a médiaügyek - témájában illetékes európai bizottsági alelnök.

Brüsszel, 2013. március 22., péntek (MTI) - Az európai médiaszabadság kérdéseiről kezdeményez nyilvános konzultációt Neelie Kroes, a "digitális napirend" - azon belül a médiaügyek - témájában illetékes európai bizottsági alelnök.

Kroes szóvivője közölte, hogy a konzultációt pénteken hirdetik meg. A holland liberális politikus ezen a napon Írországban, egy dublini konferencián tart előadást. Szóvivője szerint Neelie Kroes ott elhangzó beszédben elmondja majd: erre a konzultációra, vitára feltétlenül szükség van, mert aggodalomra ad okot Európában a médiaszabadság helyzete, és mert "a brüsszeli politikusok a jelek szerint pártpolitikai lojalitásból kíméletet tanúsítanak azzal kapcsolatban, hogy mi történik egyik vagy másik tagországban".

A Kroes-beszéd előre ismertetett szövege szerint az egyik leginkább reflektorfénybe került uniós tagállam Magyarország, ahol - megfogalmazása szerint - még nem oldódtak meg a médiaszabadsággal kapcsolatos kérdések, "az Európa Tanács ajánlásainak csak a töredékét valósították meg". Neelie Kroes ugyanakkor üdvözli azt, hogy a Klubrádió "különösen hosszas és bonyolult jogi csata után végre megkapta a vitatott frekvenciát".

Az Európai Bizottság alelnöke ugyanakkor a beszédben azt is hangsúlyozza, hogy a médiával kapcsolatos aggodalmak és viták nem csupán egyetlen tagországban, hanem szerte az EU-ban megmutatkoznak. Példaként utal az átláthatatlan bulgáriai médiatulajdonlási koncentrációra és a nagy-britanniai telefonlehallgatási botránysorozatra.

A nyilvános konzultáció szükségességét korábban már felvetette egy szakértői csoport, amely Kroes felkérésére áttekintette az európai médiaszabadság és -pluralizmus problémáit. A bizottsági alelnök szóvivője szerint valószínű, hogy a konzultáció nyomán konkrét formát ölt majd az igény az audiovizuális szabályozó testületek függetlenségének kötelezővé tételére, valamint e kötelezettség erőteljes érvényesítésére. Ezt a célt az audiovizuális és médiaszolgáltatásokról szóló (AVMS) uniós irányelv 30. cikkelyének módosításával lehetne elérni.

A hivatalosan ez év június 7-éig tartó nyilvános konzultáció során ennél átfogóbb témakörben is vár véleményeket az Európai Bizottság - így például azzal kapcsolatban, hogy milyen hatáskörökkel rendelkezzen az Európai Unió a médiaszabadság megvédése érdekében, milyen szerepet lássanak el a hatóságok, hol érvényesüljön szakmai önszabályozás, miként védjék az újságírók forrásait.

- MTI -  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!