Nagyvilág

2013.03.05. 16:52

Pápaválasztás - A bíborosok köszönetüket fejezték ki XVI. Benedeknek

Vatikánváros, 2013. március 5., kedd (MTI) - A Vatikánban tanácskozó bíborosi testület tagjai üzenetet küldtek a lemondott pápának, hálájukat fejezve ki XVI. Benedeknek az egyházért végzett példamutató és fáradhatatlan munkájáért.

Vatikánváros, 2013. március 5., kedd (MTI) - A Vatikánban tanácskozó bíborosi testület tagjai üzenetet küldtek a lemondott pápának, hálájukat fejezve ki XVI. Benedeknek az egyházért végzett példamutató és fáradhatatlan munkájáért.

A bíborosi testület vezetője, Angelo Sodano által megfogalmazott üzenetet táviratban küldték el a Vatikánból Castel Gandolfóba - mondta el a sajtónak Federico Lombardi szentszéki szóvivő. Hozzátette, hogy tudomása szerint eddig egyetlen bíboros sem látogatta meg a nyugalmazott pápát.

A bíborosok még nem döntöttek a konklávé időpontjáról. "Még korai. A bíborosok még egyeztetni akarnak egymással az egyház más kérdéseiről is" - hangoztatta a szóvivő.

Eddig 148 bíboros érkezett meg Rómába. Közöttük 110 a nyolcvan évnél fiatalabb pápaválasztó és további ötöt várnak még ahhoz, hogy létszámuk teljes legyen. Az összesen 115 pápaválasztóból még nem érkezett meg a Vatikánba Antonios Naguib egyiptomi, Karl Lehmann német, Jean-Baptiste Pham Minn-Man vietnami, Kazimierz Nycz lengyel és John Tong Hon hongkongi bíboros.

Lombardi elmondta, hogy kedden 11 bíboros szólalt fel: a témák között a Szentszék munkája, a II. Vatikáni Zsinat és az új evangelizáció szerepelt.

Ez volt a harmadik kongregáció: a bíborosok hétfőn délelőtt és délután is, kedden csak délelőtt ültek össze a vatikáni szinódusi teremben. Szerdán szintén csak délelőtt tanácskoznak.

Szerdán délután közös imát tartanak a Szent Péter bazilikában Sodano vezetésével.

A titoktartási esküt tett bíborosok nem válaszoltak az újságírói kérdésekre. Annyit árultak csak el a Vatikán kapuiban várakozó sajtónak, hogy a tanácskozás "nyugodt, pozitív légkörben" telt.

George Pell, Sydney érseke a La Stampa olasz napilapnak azt hangoztatta, hogy a "pápa nemzetisége másodlagos, de én dél-amerikai pápára fogadok". Pell szerint ugyanakkor az olasz jelöltek előnyben vannak, "mivel 1978 óta nem volt olasz a pápa".

Pell hozzátette, hogy a római kúriában kirobbant Vatileaks-botránynál is fontosabb kérdések várnak az új egyházfőre "a vallástalanság és demográfiai hanyatlás Európában, a keresztények elleni erőszak a Közel-Keleten, a Kínával való nyitás".

A konklávé helyszínét, a Sixtus-kápolnát kedden lezárták a látogatók előtt. A kápolna oltárán három szavazóurnát helyeznek el: az egyikbe dobják be szavazataikat a bíborosok, a másodikba a már megszámlált szavazólapok kerülnek, a harmadik urna a gyengélkedő bíborosoknak lesz fenntartva, akik a Sixtus-kápolna helyett szálláshelyükön, a vatikáni Szent Márta-házban szavaznak majd.

- MTI -   

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!