Nagyvilág

2013.04.15. 19:07

A Lumbe-villában fog lakni Milos Zeman új cseh államfő

Prága, 2013. április 15., hétfő (MTI) - Elődjének rezidenciáját, a Lumbe-villát választotta magánlakhelyéül Milos Zeman, a hivatalába március elején beiktatott új cseh köztársasági elnök.

Prága, 2013. április 15., hétfő (MTI) - Elődjének rezidenciáját, a Lumbe-villát választotta magánlakhelyéül Milos Zeman, a hivatalába március elején beiktatott új cseh köztársasági elnök.

Zeman eredetileg azt hangoztatta, hogy a Prágai Várban lévő elnöki lakosztályban szeretne lakni, hogy hivatalába bármikor "akár papucsban" is bemehessen. Végül azonban a Lumbe-villa mellett döntött, ahol 2005-től elődje, Václav Klaus lakott.

Václav Havel első cseh köztársasági elnök saját villájában lakott, Prága egyik luxusnegyedében. Zeman jelenleg egy prágai panellakásban él.

"Václav Klaus már kiköltözött. Az új elnök májusban költözik be a Lumbe-villába" - közölte Hana Burianová elnöki szóvivő hétfőn. Elmondta: a villában semmiféle változtatást nem eszközöltek, mindössze újrafestették a szobákat.

A szóvivő szerint Zeman azért döntött a Lumbe-villa mellett, mert nagy kertje van, és felesége, Ivana kutyát szeretne tartani. Az elnöki párral odaköltözik 19 éves lányuk, Katerina is.

Az egyemeletes klasszicizáló, empire stílusú villát a XIX. század közepén Karel Lumbe, korának neves prágai sebészorvosa építtette a vár közelében, II. Rudolf császár egykori fácános kertjének területén. A Hradzsin 1925-ben vásárolta meg az épületet, és a következő évtizedekben a vár főkertészének, illetve kertészeinek volt a lakhelye.

A rendszerváltás után az eléggé leromlott állapotban lévő villát fel szerették volna újítani, s a hivatalos külföldi látogatók szálláshelyéül szolgált volna. A munkák azonban félbeszakadtak. Mint leendő államfői rezidencia, a Lumbe-villa 2003-ban került szóba, amikor kiderült, hogy az elnöki bársonyszékben a Václav Havelt felváltó Václav Klausnak nincs megfelelő magánrezidenciája.

Az 1989-es rendszerváltás utáni kárpótlási folyamatban komoly magánvagyonhoz jutott Havel ugyanis a kilencvenes évek elején mintegy 40 millió koronáért vásárolt magának egy villát a Hradzsin közelében, elnöksége egész ideje alatt (1993-2003) abban lakott, s így nem volt szüksége "állami" lakásra.

A hivatalnokcsaládból származó Klaus ugyan a kilencvenes évek folyamán magas tisztségéből kifolyólag (miniszter, miniszterelnök, képviselőházi elnök) több állami villában is lakott, de személyes tulajdonában csak egy négyszobás luxuslakás volt egy társasházban, Prága Kobylisy negyedében. Így amikor 2003 februárjában államfővé választották, sürgősen hivatalos lakhelyet kellett neki találni.

A kínos problémát a hadsereg oldotta meg, amely főparancsnokának felajánlotta egyik elegáns, a Hradzsinhoz közeli, korábban vendégházként szolgáló villáját. Klaus ezt elfogadta, és be is költözött a házba. Csak később derült ki, hogy a szép villát egy szudétanémet kereskedőtől kobozták el a II. világháború utáni időszakban a cseh hatóságok. A nemzetközi sajtót is bejáró botrány ellenére Klaus maradt a villában, mondván, hogy Prágában, de más nagyvárosokban is, minden háznak megvan a maga olykor zivataros múltja, s erről a mai lakók nem tehetnek.

A Lumbe-villa felújítása a cseh államkasszának az évezred elején 52 millió koronájába került. A villa környékét is teljesen rendezték, a szomszédságában lévő két régebbi ház lakóit pedig kiköltöztették. A villa mellett húzódó Szarvas-árok azonban, amely egykoron vadaskertül szolgált a Hradzsin urainak és ma népszerű turistaút vezet keresztül rajta, továbbra is nyitva van a nagyközönség előtt.

- MTI -  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!