Nagyvilág

2013.04.16. 19:24

Folytatódik a szerb-koszovói kormányfői egyeztetés Brüsszelben

Brüsszel, 2013. április 16., kedd (MTI) - Tovább folytatódik Ivica Dacic szerb és Hashim Thaci koszovói miniszterelnök uniós közvetítéssel zajló egyeztetése a két ország közötti viszony rendezéséről, a felek szerdán Brüsszelben a kilencedik tárgyalási fordulót tartják.

Brüsszel, 2013. április 16., kedd (MTI) - Tovább folytatódik Ivica Dacic szerb és Hashim Thaci koszovói miniszterelnök uniós közvetítéssel zajló egyeztetése a két ország közötti viszony rendezéséről, a felek szerdán Brüsszelben a kilencedik tárgyalási fordulót tartják.

A kormányfőket Catherine Ashton hívta tárgyalásra. Az uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselő keddi közleményében kiemelte: együttműködő szellemiséget és a kölcsönös engedményeken alapuló megoldások iránti nyitottságot kér a két politikustól.

A Szerbia és az országból 2008-ban kiszakadt Koszovó viszonyának normalizálása az uniós integráció folytatásának előfeltétele mindkét állam számára. Szerbia uniós tagjelölti státussal rendelkezik, Koszovó előtt pedig egyelőre a társulási megállapodás lehetősége áll nyitva.

A brüsszeli egyeztetés tavaly ősszel kezdődött. Eredményt az április elején tartott nyolcadik tárgyalási forduló sem hozott. A leginkább vitatott kérdés a Koszovó északi részén többséget alkotó, mintegy 45 ezer fős szerb közösség helyzetének rendezése. Szerbia autonómiát követel az észak-koszovói szerbeknek, és elutasította az unió legutóbbi rendezési javaslatát.

Annak érdekében, hogy a folyamat kimozduljon a holtpontról, az Európai Bizottság elhalasztotta a Szerbia csatlakozási felkészüléséről készített jelentésének keddre tervezett bemutatóját. Ezt Stefan Füle bővítési biztos jelentette be, hangsúlyozva, megérett az idő arra, hogy Szerbia és Koszovó a múlt helyett a közös európai jövő felé forduljon.

A bizottsági az eredeti tervek szerint a jelentésében javaslatot tesz arra, hogy mikor kezdődjenek az uniós csatlakozási tárgyalások Belgráddal. Ugyanakkor a Vecernje Novosti című szerb lap tudni véli, hogy Brüsszel egyelőre mégsem javasol konkrét dátumot. A lap szerint a bizottság azt a feltételt támasztja a hivatalos csatlakozási tárgyalások megkezdésére javasolt időpont megjelöléséhez, hogy Belgrád állapodjon meg Pristinával a távközlésre és az áramszolgáltatásra vonatkozó valamennyi nyitott kérdésében.

A volt Jugoszlávia tagállamai közül Szlovénia 2004 óta az EU, 2007 óta pedig az euróövezet tagja, Horvátország pedig az idén júliusban huszonnyolcadik tagállamként csatlakozik az EU-hoz.

- MTI -  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!