Nagyvilág

2013.04.17. 18:43

Négy évvel Pina Bausch halála után új vezetője van a tánctársulatnak

Wuppertal, 2013. április 17., szerda (MTI/dpa) - Négy évvel Pina Bausch halála után Lutz Förster személyében új vezetője van a világhírű német táncművész és koreográfus társulatának.

Wuppertal, 2013. április 17., szerda (MTI/dpa) - Négy évvel Pina Bausch halála után Lutz Förster személyében új vezetője van a világhírű német táncművész és koreográfus társulatának.

A Pina Bausch váratlanul bekövetkezett halála óta eltelt időszakban a művész két legközelebbi bizalmasa, Robert Sturm és Dominique Mercy irányította a wuppertali színházat, ők azonban a megterhelés miatt jelezték, nem folytatják tovább a munkát.

Az új művészeti vezető, Lutz Förster maga is régóta - 1975 óta - tagja a társulatnak. A 60 éves művész megbízatása 2015 júniusáig szól. Kinevezését Sturm és Mercy is támogatta, munkáját tanácsadóként fogják segíteni. Förster 1991 óta az esseni Folkwang Egyetemen tanít kortárs táncot, Pina Bausch társulatában az ő feladata lesz új irányt szabni a táncszínháznak, amely idén ősszel ünnepli fennállásának 40. évfordulóját. A társulat azonban 2015-ig nem mutat be új darabot.

A wuppertali táncegyüttes iránti érdeklődés korábban nem tapasztalt méreteket öltött: a társulat 2009 óta 110 előadást tartott a német városban, további 265-öt pedig külföldön. A darabokat összesen 400 ezren látták. Pina Bausch halála után vélhetően nem sokan számoltak azzal, hogy a társulat iránti érdeklődés töretlen marad - fogalmazott Dirk Hesse, az együttes menedzsere. A táncszínháznak ugyanakkor gyökeresen meg kell újulnia - hangsúlyozta.

A wuppertali városvezetés továbbra is kitart a világhírű együttes mellett, ezt az évi 2,5 millió eurós támogatás is jelzi.

- MTI -  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!