Nagyvilág

2013.04.17. 19:15

Újabb korrupciós per indult Ivo Sanader volt horvát kormányfő ellen

Zágráb, 2013. április 17., szerda (MTI) - Ivo Sanader volt horvát miniszterelnök, a jobboldali Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) egykori vezetője tagadta bűnösségét szerdán az ellene indított újabb korrupciós per első tárgyalásán - adta hírül a helyi média.

Zágráb, 2013. április 17., szerda (MTI) - Ivo Sanader volt horvát miniszterelnök, a jobboldali Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) egykori vezetője tagadta bűnösségét szerdán az ellene indított újabb korrupciós per első tárgyalásán - adta hírül a helyi média.

Sanader a zágrábi megyei bíróságon elutasította a korrupció és szervezett bűnözés elleni ügyészi hivatal (USKOK) vádját, amely szerint kormányzása idején elősegítette egy magánkézben lévő épület piaci értéknél magasabb áron való eladását az államnak, majd részesült a törvénytelenül szerzett haszonból - derül ki a Jutarnji list című napilap internetes kiadásából.

Az úgynevezett Planinska-ügyben szintén gyanúsított Stjepan Fiolic húsipari nagyvállalkozó, a HDZ volt parlamenti képviselője azonban elismerte bűnösségét, és megerősítette, hogy 1 millió euró és 10 millió kuna készpénzt adott át Sanadernek az ingatlanügylet jutalékaként.

Fiolic cégének a tulajdona volt az a zágrábi, Planinska utcai ingatlan, amelyet a Sanader-kormány idején, 2009-ben a regionális fejlesztési minisztérium 80 millió kunáért, a tényleges érték duplájáért megvásárolt.

Petar Cobankovic akkori tárcavezető, már korábban beismerte a csalást és vádalkut kötött az ügyészséggel, így a bíróság a minisztert idén márciusban egy év börtönre ítélte, amit közhasznú munkára válthatott - emlékeztet portálján a horvát közszolgálati rádió és televízió (HRT).

A vádirat szerint a Planinska utcai ingatlanügylet miatt az állami költségvetést legkevesebb 26,4 millió kuna kár érte - tette hozzá a HRT.

Ez már a harmadik per, amelyben a volt miniszterelnököt korrupcióval vádolják.

Tavaly novemberben a zágrábi megyei bíróság nem jogerősen 10 év börtönbüntetésre ítélte Ivo Sanadert a Hypo Bank és az INA-Mol ügyek egyesített perében háborús nyerészkedés, hivatali hatalommal való visszaélés és vesztegetés miatt. Sanader mindvégig tagadta bűnösségét. Mivel nem jogerősen, de öt éven túli börtönbüntetésre ítélték, a volt miniszterelnököt a jogerős ítélet meghozataláig előzetes letartóztatásba helyezték.

A Mol Nyrt. az ítélethirdetés után visszautasította a Mol elleni vádakat, s közölte, hogy az elsőfokú ítéletet előzetes döntéshozatalnak tekinti.

Közben folytatódott a tavaly áprilisban kezdődött Fimi Media néven elhíresült per is, amelyben a volt kormányfőt és vádlott-társait azzal vádolják, hogy a közbeszerzési törvényeket megsértve, valós és fiktív megrendeléseken keresztül állami cégektől szereztek pénzt, amely Sanadernél vagy az akkor általa vezetett HDZ "fekete kasszájában" kötött ki, és a párt választási kampányainak finanszírozását szolgálta.

Az USKOK két további, a horvát energetikai vállalat (HEP) megkárosításához köthető ügyben is vizsgálódik Sanader után - írta korábban a Jutarnji list napilap.

Sanader 2009 júliusában mondott le miniszterelnöki és pártelnöki tisztségéről, a HDZ pedig 2011 decemberéig volt kormányon.

A korrupcióellenes harc területét Brüsszel szoros figyelemmel követi Horvátországban, amely a tervek szerint idén július 1-jével csatlakozhat az Európai Unióhoz.

http://hrt.hr/index.php?id=vijesti-clanak&tx_ttnews[tt_news]=207783&tx_ttnews[backPid]=850&cHash=16ac2c30ef

http://www.jutarnji.hr/slucaj-planinska-na-optuzenickoj-klupi-sanader--stjepan-fiolic-i-mladen-mlinarevic/1097561/

- MTI -  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!