Nagyvilág

2013.05.31. 18:24

Az ukrán miniszterelnök aláírta a vámuniós megfigyelői státusról szóló memorandumot

Kijev, 2013. május 31., péntek (MTI) - Mikola Azarov ukrán miniszterelnök pénteken aláírta azt a memorandumot, amely alapján Ukrajna megfigyelői státust kap az orosz-fehérorosz-kazah vámunióban.

Kijev, 2013. május 31., péntek (MTI) - Mikola Azarov ukrán miniszterelnök pénteken aláírta azt a memorandumot, amely alapján Ukrajna megfigyelői státust kap az orosz-fehérorosz-kazah vámunióban.

A dokumentum szerint 2015-től kapja meg Ukrajna a megfigyelői státust, amely lehetőséget biztosít számára, hogy képviselőt küldjön a vámuniós ügyeket koordináló szervhez, az Eurázsiai Gazdasági Tanácshoz.

A vámunió és Ukrajna kapcsolatát szorosabbá tevő memorandum szövegét nem hozták nyilvánosságra, így nem ismert, pontosan milyen jogokat kap Kijev, és ezért cserébe milyen kötelezettségeket vállalt.

Viktor Janukovics ukrán elnök szerdán a kazah fővárosban, Asztanában megrendezett vámuniós csúcsértekezleten jelentette be, hogy Ukrajna napokon belül aláírja az említett dokumentumot.

Az ukrán sajtóban megjelent hírek szerint mindhárom tagállam támogatta, hogy Ukrajna megfigyelői státust kapjon a szövetségben. Ukrán részről több ízben jelezték korábban, hogy Kijev nem kíván a vámunió teljes jogú tagjává válni, de szoros együttműködést akar a tagállamokkal, emellett hajlandó bizonyos szerződésekhez csatlakozni. Oroszország ugyanakkor ezt mindeddig elutasította, amellett érvelve, hogy Kijev megfigyelői státussal nem vehet részt a szövetség döntéshozatalában. A belépésért cserébe Moszkva jelezte azt is, hogy hajlandó lenne jelentős mértékben csökkenteni az Ukrajnának exportált földgáz árát.

Más részről viszont az Európai Unió több ízben hangoztatta, hogy Ukrajna belépése a vámunióba meghiúsítaná az EU és Ukrajna közötti szabadkereskedelmi megállapodás megkötését.

Az ukrán miniszterelnök az aláírás mellett érvelve kiemelte, hogy Ukrajna jelenleg "post factum" kell, hogy kezelje a vámunión belül született döntéseket, amelyek után hosszas tárgyalásokat kell folytatnia egyenként minden tagállammal, ha azok adott esetben sértik gazdasági érdekeit, és nem mindig sikerül elérnie a megváltoztatásukat.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!