Nagyvilág

2013.05.07. 17:58

Benyújtották az ötödik korrupciós vádiratot Ivo Sanader volt horvát kormányfő ellen

Zágráb, 2013. május 7., kedd (MTI) - Korrupció gyanúja miatt újabb vádiratot nyújtott be Ivo Sanader volt horvát kormányfő, a jobboldali Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) egykori elnöke ellen az államügyészség - adta hírül kedden a zágrábi média.

Zágráb, 2013. május 7., kedd (MTI) - Korrupció gyanúja miatt újabb vádiratot nyújtott be Ivo Sanader volt horvát kormányfő, a jobboldali Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) egykori elnöke ellen az államügyészség - adta hírül kedden a zágrábi média.

Sanadert ezúttal azzal gyanúsítják, hogy 2008-ban, miniszterelnöksége idején, Robert Jeziccsel, a Dioki cégcsoport egykori tulajdonosával közösen arra ösztönözte Ivan Mravakot, a horvát állami energiavállalat (HEP) akkori elnökét, hogy az áramszolgáltató hitelezzen 15 millió kunát, továbbá a piaci ár alatt adja el az áramot Jezic cégeinek.

Mivel a kölcsönbe adott pénzt - amelynek folyósítását Mravak állítólag az igazgatótanács tudta nélkül engedélyezte - a HEP visszakapta, az államügyészség szerint az állami céget ebben az ügyben "csak" 3,8 millió kuna kár érte, vagyis Jezic cégei ennyit "spóroltak" azáltal, hogy olcsóbban jutottak áramhoz.

A vádiratot az államügyészség már tavaly előterjesztette, de azután vissza is vonta, majd új szakértői véleményekkel kiegészítve most ismét benyújtotta a zágrábi megyei bíróságnak. Miután a bíróság befejezi a dokumentum előzetes vizsgálatát, és kizárja belőle az esetleges törvénytelen bizonyítékokat, megküldi a vádiratot a védelemnek, illetve az ügyészségnek, amelyek nyolc napon belül kötelesek állást foglalni - közölte honlapján a horvát közszolgálati rádió-televízió.

A tavaly februári kihallgatáskor Ivo Sanader visszautasította, hogy miniszterelnökként és a HDZ elnökeként visszaélt volna hivatali hatalmával. Ivan Mravak azonban beismerő vallomást tett.

Sanader 2009 júliusában mondott le miniszterelnöki és pártelnöki tisztségéről, a HDZ pedig 2011 decemberéig volt kormányon. A korrupcióellenes harc területét Brüsszel szoros figyelemmel követi Horvátországban, amely a tervek szerint idén július 1-jével csatlakozhat az Európai Unióhoz.

http://www.hrt.hr/index.php?id=vijesti-clanak&tx_ttnews%5Btt_news%5D=209737&tx_ttnews%5BbackPid%5D=866&cHash=419934bf52

http://www.jutarnji.hr/ponovno-podignuta-optuznica-protiv-sanadera--jezica-i-mravka-zbog-prodaje--quot-jeftine-struje-quot-/1101333/

- MTI -  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!