Nagyvilág

2013.05.27. 17:12

Brit katonagyilkosság - Három gyanúsítottat elengedtek

London, 2013. május 27., hétfő (MTI) - Óvadék ellenében szabadlábra helyeztek hétfőn a múlt heti londoni katonagyilkossággal kapcsolatban őrizetbe vett gyanúsítottak közül hármat. Őket gyilkosságra szőtt összeesküvéssel gyanúsítják.

London, 2013. május 27., hétfő (MTI) - Óvadék ellenében szabadlábra helyeztek hétfőn a múlt heti londoni katonagyilkossággal kapcsolatban őrizetbe vett gyanúsítottak közül hármat. Őket gyilkosságra szőtt összeesküvéssel gyanúsítják.

A világszerte megdöbbenést keltő brutális gyilkosság két elkövetőjét, Michael Adebolajót és Michael Adebowalét - akiket a helyszínre kivonuló rendőri egységek több lövéssel megsebesítettek - továbbra is kórházban kezelik, fegyveres őrizet mellett.

A két merénylő múlt szerdán egy brit katonát gyilkolt meg Londonban. A 25 éves Lee Rigbyt a támadók a járdára felhajtva elütötték, majd késekkel és húsvágó bárdokkal összekaszabolták, és a holttestet az úttestre dobták, több száz járókelő szeme láttára.

A brit kormány azonnal terrorcselekménynek minősítette a támadást. A gyilkosság körülményeinek feltárására a 2005. július 7-én elkövetett, 52 emberéletet kioltó londoni merényletsorozat óta nem látott kiterjedésű rendőrségi-titkosszolgálati akció indult, amelynek keretében eddig - a két elkövetővel együtt - összesen kilenc gyanúsítottat vettek őrizetbe.

Vallási szervezetek szerint a gyilkosság óta rendkívüli mértékben megnőtt a brit iszlám intézmények elleni támadások száma.

A Faith Matters nevű nonprofit csoport, amely a Nagy-Britanniában honos vallási közösségek közötti párbeszéd előmozdítására alakult 2005-ben, közölte, hogy a múlt szerdai támadás óta 162 bejelentést kapott különböző erőszakos cselekményekről és fenyegetésekről, jóllehet a hasonló bejelentések száma naponta átlagosan hat.

A kelet-angliai Grimsby városának mecsetjét és a mellette működő iszlám kulturális központot Molotov-koktéllal gyújtották fel a hétvégén; a területileg illetékes rendőrség hétfőn közölte, hogy két gyanúsítottat őrizetbe vett.

A támadás idején a központ zsúfolásig volt látogatókkal, de sérülés nem történt.

Hétfőre virradóra megrongáltak ugyanakkor két londoni háborús emlékművet is; mindkettőre vörös festékszórókkal az "Islam" szót fújták rá ismeretlen tettesek, és festékkel fújták le az emlékművek megemlékező feliratait is.

A hétfői brit sajtó úgy értelmezte Theresa May belügyminiszter előző napi kijelentéseit, hogy a brit kormány megtiltaná a vallási-faji gyűlöletet terjesztő prédikátorok televíziós szerepeltetését, és az internetes videomegosztó portálokat is jogi szankciókkal fenyegetné, ha azok nem távolítják el az ilyen jellegű tartalmakat.

A konzervatív Daily Mail hétfői értékelése szerint ez lenne a legdrámaibb jellegű ilyen intézkedés azóta, hogy Margaret Thatcher néhai konzervatív miniszterelnök kormánya 1988-ban megtiltotta az észak-írországi brit fennhatóság ellen küzdő Ír Köztársasági Hadsereg (IRA) vezetőinek szerepeltetését - sőt még hangjuk közvetítését is - a brit médiában.

Theresa May a BBC televízió vasárnapi politikai magazinműsorában - részletek nélkül - kijelentette: meg kell vizsgálni, hogy "a megfelelő szabályok vannak-e érvényben" azzal kapcsolatban, hogy a műsorszóró és internetes tartalomszolgáltató cégek "miket sugároznak az emberek otthonaiba".

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!