Nagyvilág

2013.05.28. 13:16

Cseh tiltakozás a legionáriusok érsekújvári sírjainak megrongálása miatt

Prága, 2013. május 28., kedd (MTI) - Tiltakozó levelet küldött a szlovák belügyminisztériumnak a cseh védelmi tárca annak kapcsán, hogy Érsekújváron (Nové Zámky) a közelmúltban megrongálták a cseh legionáriusok sírjait és emlékművét.

Prága, 2013. május 28., kedd (MTI) - Tiltakozó levelet küldött a szlovák belügyminisztériumnak a cseh védelmi tárca annak kapcsán, hogy Érsekújváron (Nové Zámky) a közelmúltban megrongálták a cseh legionáriusok sírjait és emlékművét.

Az emlékhelyen csaknem száz cseh, morva és szlovák legionárius van eltemetve, akik Csehszlovákia megalakulása után a Kelet-Szlovákiába behatoló kommunista magyar Vörös Hadsereg elleni harcokban estek el 1919 tavaszán. Ugyancsak ebben a tömegsírban vannak eltemetve azok a magyar, orosz és német katonák, akik az első világháború idején az újvári katonai kórházban haltak meg - írja az Insider.cz cseh hírportál.

A portál szerint a tiltakozó levelet Iveta Hlásecká, a cseh védelmi tárca hadi veteránokkal foglalkozó osztályának igazgatója írta alá és küldte el Pozsonyba. Az Insider egy más forrásból megtudta: Prága az esetet a hadisírok gondozásáról szóló cseh-szlovák szerződés súlyos megsértésének minősítette.

A két világháború közötti időszakban emelt emlékmű túlélte a nácizmust és a szocializmust is. A közelmúltban azonban ledöntötték a kegyhely fő emlékművét.

Az esetért az újvári városi hivatal vállalta a felelősséget. Peter Ágh hivatalvezető az Insidernek azt mondta, hogy félreértésről van szó. "Ezekről a sírokról nem volt tudomásunk. A sírok sehol sem voltak hadisírként nyilvántartva. A fő sírkő már rossz állapotban volt, ezért döntés született eltávolításáról" - nyilatkozta Ágh. Leszögezte: csak nemrégiben tudta meg, hogy az egykori legionáriusok sírjairól van szó, s mindent megtesz annak érdekében, hogy az emlékművet mihamarabb helyreállítsák.

Ferdinand Vrábel történész a Milan Rastislav Stefánik Társaságtól az incidens mögött magyar szélsőségeseket gyanít. "Gejza Pischingert, Érsekújvár polgármesterét már évek óta figyelmeztetjük, hogy tarthatatlan és elhanyagolt állapotban vannak a csehszlovák légionáriusok sírjai. Nos, ez az eredmény" - jegyezte meg a portálnak nyilatkozva Vrábel.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!