Nagyvilág

2013.05.06. 16:00

Elhunyt Giulio Andreotti

Róma, 2015. május 6., hétfő (MTI) - Kilencvennégy éves korában, római otthonában elhunyt Giulio Andreotti, az olasz Kereszténydemokrata Párt (DC) egykori politikusa, többszörös olasz kormányfő - jelentették hétfőn a hírügynökségek.

Róma, 2015. május 6., hétfő (MTI) - Kilencvennégy éves korában, római otthonában elhunyt Giulio Andreotti, az olasz Kereszténydemokrata Párt (DC) egykori politikusa, többszörös olasz kormányfő - jelentették hétfőn a hírügynökségek.

Az 1919-ben született örökös szenátor Andreotti élete és politikai pályafutása egybeforrt a második világháború utáni Itália történetével és az ezt közel hatvan éven át irányító DC sorsával. 1946-ban huszonnyolc évesen már a római miniszterelnöki hivatal államtitkáraként dolgozott. Hétszer volt miniszterelnök, először 1972-ben, utoljára 1992-ben lett kormányfő, tizenkilencszer töltött be miniszteri tisztséget, egyebek között nyolcszor volt védelmi miniszter, ötször külügyminiszter, kétszer pénzügyminiszter. 1994-ig vezette az akkor megszűnt DC-t.

"Andreotti volt a DC!" - hangoztatta Pierferdinando Casini, a DC-utódpárt, a Kereszténydemokrata Unió (UDC) elnöke.

"Andreottival az egykori nagy olasz politika egyik utolsó képviselője távozott, akinek nevét külföldön is tekintély övezte" - fogalmazott Paolo Cirino Pomicino egykori DC-politikus. Hozzátette, Andreotti halála családja és barátai számára nem volt meglepetés, régóta rossz volt az egészségi állapota. Utoljára tavaly májusban vitték kórházba szívpanasszal.

Az első kommentárok szerint Andreotti, akit hazájában neveztek Divusnak (Isten) és Belzebubnak (ördög) is, "magával vitte a sírba Olaszország titkait", közöttük Aldo Moro DC-politikus 1978-as elrablásának és meggyilkolásának részleteit.

"Az igazi ember magával viszi a titkokat" - mondta Licio Gelli, a P2 szabadkőműves páholy egykori nagymestere.

"Andreotti kereszténydemokratának született és kereszténydemokrataként halt meg" - hangoztatta Clemente Mastella volt DC-politikus. Más vélemények szerint Andreottival az olasz történelem egy része távozott, az olasz kereszténydemokrácia legkatolikusabb képviselője hunyt el, akinek számos jó tulajdonsága és még több rossz tulajdonsága volt, s vele biológiailag is lezárult az első olasz köztársaság.

"Vitatott alakja volt Itáliának, de hozzájárult az ország történetének alakulásához" - mondta Massimo D Alema, a Demokrata Párt (PD) volt elnöke.

Többen kiemelték az Andreottit mindig is övező maffiagyanút, a Toto Riina szicíliai keresztapával váltott hűségcsókot és azt, hogy Andreotti a szicíliai maffia által elkövetett 1992-es ügyészgyilkosságok miatt esett el az államfői széktől. Az ellene indított maffia-perben a palermói bíróság másodfokon, 2003-ban felmentette, de csak az 1980 utáni időszakra vonatkozó gyanúk alól.

Meg nem erősített hírek szerint temetése kedden lesz, családi körben abban a plébániatemplomban, ahova Andreotti, amíg tehette, mindennap járt.

Az Olasz Olimpiai Bizottság (Coni) bejelentette, hogy a sporteseményeken egész héten félárbocra eresztett zászlókkal emlékeznek meg Andreottiról, aki az 1960-as római olimpia rendezőbizottságának elnöke volt.

- MTI -   

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!