Nagyvilág

2013.05.17. 13:10

Eurovíziós Dalfesztivál - Marco Mengoni 23 év után nyerne Itáliának

Malmö, 2013. május 17., péntek (MTI) - Csaknem negyedszázad után nyerne újra Eurovíziós Dalfesztivált Malmőben a slágerek nagyhatalmának, Olaszországnak egy 24 éves fiatalember, Marco Mengoni. A San Remó-i verseny idei győztese nem izgul, de az MTI-nek adott interjúban nem vállalkozott esélylatolgatásra.

Malmö, 2013. május 17., péntek (MTI) - Csaknem negyedszázad után nyerne újra Eurovíziós Dalfesztivált Malmőben a slágerek nagyhatalmának, Olaszországnak egy 24 éves fiatalember, Marco Mengoni. A San Remó-i verseny idei győztese nem izgul, de az MTI-nek adott interjúban nem vállalkozott esélylatolgatásra.

"Nem érzek nyomást arra nézve, hogy mindenáron nyernem kellene, nincs az a most vagy soha hangulat Itáliában. Fontos esemény az életemben a malmői verseny, de fiatal vagyok, sok minden előttem áll még" - mondta Marco Mengoni.

Olaszország eddig kétszer nyerte meg az Eurovíziós Dalfesztivált: először 1964-ban Gigliola Cinquetti, majd 1990-ban Toto Cutugno - ma mindketten az olasz könnyűzene ikonjai. Az utolsó olasz győzelem évében Marco Mengoni mindössze egyéves volt, tehát csaknem negyedszázada nem termett babér Itáliának az eurovíziós eseményen.

"Toto Cutugno már nagy sztár volt, amikor 1990-ben megnyerte az Eurovíziós Dalfesztivált, mégis óriási esemény volt számára, utána sorra kapta a külföldi meghívásokat és a mai napig világszerte vannak fellépései. Bemutattak minket egymásnak, de nem adott semmilyen tanácsot vagy ilyesmi" - tette hozzá az olasz énekes.

Marco Mengoni immár másodszor szerepelt idén a San Remó-i dalfesztiválon, 2010-ben harmadik helyezett lett. A San Remó-i versenyen az elmúlt évtizedekben több, később ismertté vált olasz énekes kezdte pályafutását. Köztük volt Bobby Solo, Al Bano és Romina Power, a Ricchi e Poveri, Zucchero, de a nemrég Budapesten koncertet adott Eros Ramazzotti is itt tűnt fel 1984-ben. Az 1951-ben indult San Remó-i verseny győztese néhány éve jogosult ismét arra, hogy Itáliát az Eurovíziós Dalfesztiválon képviselje.

"Persze a San Remó-i verseny szerepe átalakult az elmúlt évtizedekben, már nem az a népünnepély, mint mondjuk a hatvanas években volt, hiszen azóta megváltozott minden, Olaszország is, de még ma is fontos esemény. Tudja, régen évtizedeken át sztár volt, aki San Remóban nyert, ám a mai fiatalok közül nagyon sokan már azt sem tudják, mi az a Beatles vagy ki volt Michael Jackson" - fejtette ki Marco Mengoni.

Malmői versenydalának címe L essenziale (A lényeges), szerzője Francesco Di Benedittis, Roberto Casalino és Mengoni maga.

"Olyan világban élünk, amikor rá kell ébrednünk arra, hogy vissza kell térnünk ahhoz, ami az igazán lényeges számunkra. A gyökerekhez. Ezért is örülök, hogy most adhatom elő ezt a dalt itt Malmőben, amikor Európában nehézségeken megyünk keresztül" - fogalmazott dala üzenetéről az énekes.

Az esélyekről szólva azt mondta, azért is nehéz ezt megítélni, mert a L essenziale nem mindent elsöprő, nagy léptékű, azonnal ható csillogó-villogó dal. Zongora, gitár, vonósok és dob van benne, ami nehezen összevethető a színpadot felrobbantó hangszerelésű produkciókkal.

Tavaly Nina Zilli és a L amore é femmina a 9. helyen végzett Bakuban.

"Természetesen elégedett lennék, ha ennél előbbre végeznék. De ez nem olyan nagy kihívás, Ninának tavaly Raphael Gualazzit kellett volna felülmúlnia, aki Düsseldorfban a Follia d amoréval második lett" - jegyezte meg Marco Mengoni.

Az MTI-nek arról is beszélt, hogy szerencsésnek érzi magát, hiszen bár még csak 24 éves, volt már néhány sikere az elmúlt csaknem tíz évben.

"A San Remó-i győzelem előtt megnyertem az X Faktort és díjaztak az MTV európai gáláján is, de a legbüszkébb most a nemrég megjelent negyedik stúdióalbumomra, a Prontoacorrerére vagyok, még friss az élménye" - mondta Marco Mengoni.

Az olasz előadó kiemelt ország képviselőjeként automatikus résztvevője az Eurovíziós Dalfesztivál szombati döntőjének, amelyet az M1 élőben közvetít.

- MTI -  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!