Nagyvilág

2013.05.27. 17:59

Kompromisszum körvonalazódik az uniós külügyminiszterek között Szíria ügyében

Brüsszel, 2013. május 27., hétfő (MTI) - Kompromisszumos javaslat körvonalazódott hétfő délután az EU-országok külügyminisztereinek brüsszeli tanácskozásán a május 31-én lejáró szíriai fegyverszállítási embargó jövőjét illetően.

Brüsszel, 2013. május 27., hétfő (MTI) - Kompromisszumos javaslat körvonalazódott hétfő délután az EU-országok külügyminisztereinek brüsszeli tanácskozásán a május 31-én lejáró szíriai fegyverszállítási embargó jövőjét illetően.

Nevük mellőzését kérő diplomaták tájékoztatása szerint a fegyverszállítási tilalmat elvben ugyan 12 hónappal meghosszabbítanák, de egyúttal úgy döntenének, hogy két hónapon belül ismét meg kell vizsgálni a kérdést, különös tekintettel arra, hogy az újabb nemzetközi békéltető erőfeszítések milyen eredményeket hoznak. E kompromisszumos elgondolás értelmében kilátásba helyeznék, hogy a felülvizsgálat nyomán eseti jelleggel, az összes EU-ország egyetértése mellett engedélyezni lehetne bizonyos fajta hadfelszerelés szállítását az Aszad-rezsim ellen harcoló felkelőknek.

Az uniós külügyminiszterek hétfői brüsszeli tanácskozása a jelek szerint elhúzódik, ami arra utal, hogy erről a kompromisszumos javaslatról még nagy viták vannak.

Késő délután távozott a tanácskozásról Laurent Fabius, a francia diplomácia irányítója, aki este Párizsban már amerikai, illetve orosz hivatali partnerével, John Kerryvel és Szergej Lavrovval egyeztet Szíriáról. Távozóban újságíróknak megjegyezte: "egyre meggyőzőbb bizonyítékok" szólnak amellett, hogy Szíriában valóban bevetettek vegyi fegyvert. Ezt azonban - tette hozzá - még nagyon alaposan ellenőrizni kell.

A fegyverembargó feloldása mellett érvelő Nagy-Britannia, Franciaország, valamint Olaszország szerint hadfelszereléssel is segítséget kellene nyújtani az orosz támogatást élvező Bassár el-Aszad elnök állig felfegyverzett hadserege ellen harcoló felkelők mérsékelt szárnyának. Ezzel szemben azonban elhangzik az az ellenérv, hogy a Szabad Szíriai Hadseregnek szánt nyugati fegyvereket a radikális iszlámista felkelők - például az an-Nuszra Front emberei - kaparinthatnák meg.

Köztes változatként szóba került az a lehetőség, hogy csak augusztus elejéig hosszabbítanák meg az embargót - vagyis annyi időre, amennyi elég lehet ahhoz, hogy kiderüljön, komolyan vehető-e a felek megbékélési szándéka a mostani helyzetben, amikor a nemzetközi diplomácia terepén újabb genfi konferenciát igyekeznek előkészíteni a nagyhatalmak.

A "Genf 2"-ként emlegetett újabb Szíria-tanácskozás júniusi összehívásának esélyét az a friss fejlemény növelte meg, hogy nyugati elemzések szerint az Aszad-rezsim helyzete katonai szempontból szilárdabbá vált. Amerikai részről most már nem beszélnek arról, hogy bármiféle rendezés első lépéseként, mintegy előfeltételeként Aszadnak távoznia kell a hatalomból.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!