Nagyvilág

2013.05.07. 17:41

Közel kétezer pedagógus tüntetett a pozsonyi parlamentnél

Pozsony, 2013. május 7., kedd (MTI) - Az oktatásügyben való nagyobb mértékű és mihamarabbi állami anyagi szerepvállalást követelt közel kétezer pedagógus a pozsonyi parlament épülete előtt kedd délután.

Pozsony, 2013. május 7., kedd (MTI) - Az oktatásügyben való nagyobb mértékű és mihamarabbi állami anyagi szerepvállalást követelt közel kétezer pedagógus a pozsonyi parlament épülete előtt kedd délután.

A szlovák pedagógusok szakszervezete által szervezett tiltakozó megmozdulás a tanárok tavaly ősszel kezdődött és decemberben felfüggesztett sztrájkjának és tiltakozássorozatának keretébe illeszkedik.

Míg az őszi nyomásgyakorló akciókkal a pedagógusok elsődlegesen bérköveteléseik teljesítését célozták, a mostani tiltakozás során nagyobb hangsúlyt kapott az a követelés: a kormány szavatolja, hogy minden évben emelni fogja az oktatásügybe áramló költségvetési források arányát. A tüntetést a szakszervezet akkorra időzítette, amikor a parlament oktatási bizottsága a szaktárcának az oktatásügy helyzetét értékelő jelentésével foglalkozik.

A "Minőségi oktatásért tisztességes bért" és "A jövőbe fektetett pénz a társadalom jövője", illetve hasonló feliratú transzparensekkel felvonuló pedagógusok először a kormánypalota előtt gyűltek össze, majd innét az óvároson átvonulva jutottak a törvényhozás épülete elé. Itt Pavol Ondek, a szlovák pedagógus szakszervezet elnöke foglalta össze a követelésüket, amelynek lényege, hogy a kormány szüntesse meg az oktatásügy alulfinanszírozottságát, még pedig úgy, hogy évente növelje a GDP 0,3 százalékával a szektorra szánt állami kiadások mértékét.

A szakszervezeti vezető hangsúlyozta: a kormánynak mihamarabb nem csupán politikai, hanem pénzügyi szinten is prioritásként kell kezelnie az oktatásügyet. Hozzátette, hogy az oktatásügyre fordított pénzügyi források aránya Szlovákiában jelentős mértékben alatta marad az OECD-országok, de még a visegrádi négyek átlagának is.

Szlovákiában már az idén 200 millió euró többletforrást kellene az oktatásügybe pumpálni, hogy a finanszírozás arányában elérje az OECD-országok átlagát - hangoztatta a szakszervezeti vezető, majd felszólította a kormányt, hogy még a jelenlegi ciklusban valósítsa meg az oktatásügy finanszírozottságának javítását célzó, a kormányprogramban is megfogalmazott ígéreteit.

- MTI - 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!