Nagyvilág

2013.05.23. 14:32

Szíria - A német hírszerzés szerint a kormányhadsereg jelentősen megerősödött

Budapest/Berlin, 2013. május 23., csütörtök (MTI) - A német külföldi hírszerző szolgálat (BND) új értékelése szerint Bassár el-Aszad szíriai elnök hadserege képes eredményesen szembeszállni a felkelőkkel, és stabilabb, mint valaha, miközben az ellenállási mozgalom szétforgácsolt.

Budapest/Berlin, 2013. május 23., csütörtök (MTI) - A német külföldi hírszerző szolgálat (BND) új értékelése szerint Bassár el-Aszad szíriai elnök hadserege képes eredményesen szembeszállni a felkelőkkel, és stabilabb, mint valaha, miközben az ellenállási mozgalom szétforgácsolt.

A BND radikálisan átértékelte saját korábbi véleményét: 2012-ben még az Aszad-rezsim gyors, legkésőbb 2013 első hónapjaiban bekövetkező végét prognosztizálta - írta a Der Spiegel online kiadásában.

A német hetilap értesülései szerint Gerhard Schindler, a BND főnöke egy titkos ülésre meghívott biztonságpolitikusokat arról tájékoztatott, hogy Aszad hadserege rég nem látott mértékben megszilárdult, és képes bármikor sikeres offenzívát indítani a felkelők ellen.

A BND 2012 késő nyarán még úgy látta, hogy a szíriai hadsereg nehéz ellátási helyzetben van, amellett nagyon magas a dezertőrök száma, akik között sok magas rangú tiszt is van.

Ma már a német elhárítás másként ítéli meg a helyzetet: Schindler térképekkel és ábrákkal bizonyította, hogy a kormányhadsereg ismét tökéletesen működő fegyverutánpótlási vonalakkal rendelkezik. Emellett a páncélosok és a légierő korábban akadozó üzemanyag-ellátását is sikerült újra biztosítani. Ezáltal a hadsereg képessé vált a felkelők spontán támadásainak visszaverésére, sőt arra is, hogy elveszített területeket visszaszerezzen tőlük. Bár Aszadnak nincs esélye arra, hogy legyőzze a felkelőket, de képes őket sakkban tartani - állapította meg a BND.

A felkelő csoportoknak a szíriai hadsereg erős légierejével és a Hezbollah elitcsapataival kell szembenézniük, és a nyugati országok nem szállítanak nekik fegyvereket, attól való félelmükben, hogy azok szélsőséges erők kezébe kerülhetnek.

A BND meglehetősen komornak látja a felkelők, köztük több, az al-Kaida terrorhálózattal kapcsolatban álló iszlamista fegyveres csoport helyzetét. Egyes területeken a felkelő csoportok felőrlődtek a hatalmi hegemóniáért folytatott harcokban, és a kormánycsapatok elvágták szinte összes működő utánpótlási vonalaikat, amelyeken át fegyverekhez jutottak és a sebesültjeiket elszállították. A BND főnöke szerint minden ütközet tovább gyengíti a felkelőket.

Ezzel szemben az Aszad-rezsim kilátásait a BND meglehetősen jónak látja. A libanoni Hezbollah által támogatott kormánycsapatok az év végéig visszafoglalhatják Szíria egész déli részét, s a felkelők számára visszavonulási területnek nem marad más, csak az északi rész, amely viszont szilárdan a kurd lázadók kezében van.

Schindler kevés reményt lát arra, hogy komoly tárgyalások kezdődhetnének az ellenzék és az Aszad-rezsim között. Nincs működő parancsláncolat a külföldi ellenzéki vezetők és a Szíriában harcoló milíciák között, a felkelők egyszerűen nem ismerik el a politikai vezetést.

Az ENSZ fokozott erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy egy jövőbeni békekonferencián közös asztalhoz ültesse a feleket. De még az sem világos, hogy az Aszad-rezsim egyáltalán hajlandó-e tárgyalni - írta a Spiegel online.

http://www.spiegel.de/politik/ausland/syrien-bnd-rechnet-mit-offensive-der-assad-truppen-im-buergerkrieg-a-901132.html

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!