Nagyvilág

2013.05.21. 08:36

Több halottja van a tornádónak az oklahomai Moore-ban

Washington, 2013. május 21., kedd (MTI) - Nem végleges adatok szerint 10 - hivatalosan is megerősített - halálos áldozata van annak tornádónak, amely az Oklahoma állambeli Moore-ra csapott le - jelentette helyi idő szerint hétfő este a KFOR televízió.

Washington, 2013. május 21., kedd (MTI) - Nem végleges adatok szerint 10 - hivatalosan is megerősített - halálos áldozata van annak tornádónak, amely az Oklahoma állambeli Moore-ra csapott le - jelentette helyi idő szerint hétfő este a KFOR televízió.

A KFOR szerint hetvenöt tanuló és tanár tartózkodott az egyik iskolában, amelyet a forgószél lerombolt. A televízió azt jelentette, hogy a romok közül mintegy 30 gyereket élve mentettek ki. A CBS ezzel szemben arról számolt be, hogy 24 tanuló életét vesztette.

A tornádó leszakította az iskola tetejét és ledöntötte a falait. A bent rekedt gyerekeket nevelőik arra szállították fel, hogy kapaszkodjanak a falakba. Többeket a mellékhelyiségekbe menekítettek.

A városban lázas kutatás folyik a túlélők után. Barack Obama elnök, aki telefonon beszélt Mary Fallin kormányzóval, megígérte, hogy minden szükséges szövetségi segítséget megad a mentéshez. A kormányzó Moore-ba vezényelte a nemzeti gárda egységeit.

A mintegy 40 percig tartó viharban megsérült a helyi kórház, ahonnan a betegeket ki kellett menekíteni. Egy közeli farmon mintegy 100 ló pusztult el.

Az amerikai meteorológiai szolgálat előzetes adatai szerint a Moore-ra lecsapó tornádóban a szél sebessége elérte a 320 kilométert, ezzel a forgószél erősségét a Fujita-Pearson skálán EF-4-es fokozatúnak minősítették. A legerősebb, EF-5-ös tornádók 322 kilométeres szélsebességnél kezdődnek.

A településen egyébként 1999-ben egy olyan tornádó pusztított, amelyben a felszín közelében 486 kilométeres sebességű szél sebességű abszolút világrekordot állított fel. Az akkori forgószélnek 36 közvetlen és 5 közvetett halálos áldozata, valamint 583 sérültje volt. A kár a dollár jelenlegi értékén számolva elérte az az 1,4 milliárd dollárt.

Noha az előrejelzési módszerek tökéletesedtek azóta, a mostani tornádó váratlanabbul csapott le, mint az 1999-es. 14 évvel ezelőtt egy órával a katasztrófa előtt ki tudták adni a figyelmeztetést, most csak 16 perc volt a menekülésre.

A Moore-on végigsöprő tornádó nem érte el Oklahoma City központját. A város vonzáskörzetében ugyanakkor a délutáni órák során három forgószelet is észleltek. Oklahoma államban a viharkárok miatt összesen 16 megyében hirdettek szükségállapotot.

Az Egyesült Államokban hétfőre a Nagy Tavak vidékétől Texasig tízre emelkedett azoknak az államoknak a száma, amelyekben tornádó vonul át, vagy forgószél fenyeget. Az ítéletidő által fenyegettet területen összesen 55 millió ember él. A tornádók következtében - még a moore-i pusztítást megelőzően - ketten vesztették életüket és több tucatnyian megsebesültek.

- MTI -  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!