Nagyvilág

2013.06.17. 13:15

Bristol nyerte el a 2015-ös Európa Zöld Fővárosa címet

London, 2013. június 17., hétfő (MTI) - Bristol nyerte el a 2015-ös Európa Zöld Fővárosa címet egyebek közt azzal, hogy a városban kétszeresére nőtt a kerékpárral közlekedők száma.

London, 2013. június 17., hétfő (MTI) - Bristol nyerte el a 2015-ös Európa Zöld Fővárosa címet egyebek közt azzal, hogy a városban kétszeresére nőtt a kerékpárral közlekedők száma.

A brit város Brüsszelt, Glasgow-t és Ljubljanát utasította maga mögé a döntő körben. Az elismerő címet Európa idei zöld fővárosában, a franciaországi Nantes-ban adta át a győztes város képviselőinek Janez Potocnik környezetvédelmi biztos. Bristol idén harmadik alkalommal került be a döntősök közé. A címet minden évben az a város kapja, amelynek környezettudatos tevékenységét független szakértők a legjobbnak ítélik.

Bristol a közlekedés fejlesztésre, a hatékony energiafelhasználásra és a megújuló energiaforrásokra irányuló projektjeinek, valamint a lakosságot mozgósító kommunikációs és közösségimédia-stratégiáinak köszönheti győzelmét. Az eddigi közlekedési és városfejlesztési intézkedéseknek hála javult a város levegőminősége és az elmúlt években megkétszereződött a kerékpárral közlekedők száma, és a város azt tervezi, hogy 2020-ig a mostani mutatót is megduplázza.

A zsűri Bristol az irányú elkötelezettségét is méltatta, hogy város a zöld gazdaság követendő példájaként igyekszik szolgálni egész Európa számára és még azon túl is - adta hírül a BBC.

Összesen nyolc város szállt versenybe a 2015-ös Európa Zöld Fővárosa címért. Az ítészek tizenkét szempontot vettek figyelembe az értékelésnél: egyebek között azt, hogy az adott város tömegközlekedése mennyire terheli a környezetet, mennyire fenntartható a városban a zöld területek felhasználása, milyen a levegő minősége, mekkora a zajszennyezés, milyen a hulladékkezelés és a vízgazdálkodás, illetve milyen hatékonyan használja fel az adott város az energiát. A legjobb négy közé jutott városok májusban mutatkoztak be a brüsszeli zsűri előtt.

A legkörnyezettudatosabbnak ítélt városnak járó zöld főváros címet először Stockholm kapta meg 2010-ben. Azt követően Hamburg, tavaly pedig a baszkföldi Vitoria-Gasteiz büszkélkedhetett a titulussal, Nantes-ot pedig jövőre a dán főváros, Koppenhága követi.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!