Nagyvilág

2013.06.05. 11:29

Megsarcolná a külföldre utazókat Ukrajna

Ukrajna - A határon túlra utazókra kivetett adót javasol az Ukrán Idegenforgalmi Hivatal az állami büdzsé feltöltéséhez – adta hírül a Szevodnya hírportálja.

Ukrajna - A határon túlra utazókra kivetett adót javasol az Ukrán Idegenforgalmi Hivatal az állami büdzsé feltöltéséhez – adta hírül a Szevodnya hírportálja.

A hivatalt vezető Jelena Sapovalova úgy véli, hogy a minimálbér 1%-nak (11,47 hrivnya) befizetése nem terhelné meg túlságosan a külföldre utazó turistákat, viszont közel 17 millió hrivnya plusz bevételt hozna az államkasszának. Javaslatát azzal indokolja, hogy a külországokban már régen létezik az idegenforgalmi adó, így azt Ukrajnában is ideje volna bevezetni.

Arról viszont megfeledkezik, hogy jobb helyeken a beutazóktól hajtják be az ilyen illetéket, és annak behajtásáról a turisztikai intézmények, illetve a szállodák gondoskodnak – írja a Szevodnya. Ukrán Idegenforgalmi Hivatal elképzelése szerint viszont az új adót a külországokba utazó ukrán állampolgároktól a határőrségnek vagy a vámosoknak kellene beszedniük, amire semmilyen meghatalmazás, sem az ehhez szükséges műszaki feltételek nem állnak rendelkezésre.

Az sem tisztázott továbbá, hogy miképpen különböztetnék meg az üdülésre utazókat a rokonlátogatásra vagy üzleti útra indulóktól? A javaslat mindenesetre rövidesen felkerül az ukrán törvényhozás költségvetési bizottságának napirendjére.

Palkó István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!