Nagyvilág

2014.01.08. 12:54

Szexvideó miatt lemondott a kirgiz főmufti

Kirgizisztán - Szexbotrányba keveredett, ezért távozni kényszerült hivatalából Kirgizisztán muzulmánjainak vallási vezetője.

Kirgizisztán - Szexbotrányba keveredett, ezért távozni kényszerült hivatalából Kirgizisztán muzulmánjainak vallási vezetője.

Rahmatulla Egemberdijev az ulémák tanácsának rendkívüli ülésén jelentette be lemondását. A kirgiz főmufti azt követően döntött így, hogy egy internetre felkerült videón félreérthetetlen helyzetben látható egy ismeretlen hölggyel. A vallási vezető kezdetben azzal védekezett, hogy a rejtett kamerás felvételen szereplő nő a második felesége, akivel az iszlám hagyományoknak megfelelően egybekelt. Később belátta, hogy vétett az ország hivatalos törvényei ellen, így kénytelen volt lemondani a főmuftiságról, bár hangsúlyozta, hogy csupán a ránehezedő politikai nyomásnak engedett.

A közép-ázsiai szovjet utódállamban ugyan a lakosság 75 százaléka mohamedán, így az iszlám lényegében államvallásnak tekinthető, az országban viszont a világi törvények a mérvadóak, melyek szerint a többnejűség tilos, sőt büntetendő cselekménynek számít. A kirgiz Azattyk Rádió a vallási vezető lemondásával kapcsolatban rámutatott, hogy az elmúlt négy esztendőben már öt főmuftinak kellett visszavonulnia. Egemberdijev elődje azért volt kénytelen távozni hivatalából, mert korrupciós botrányba keveredett.

Palkó István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!