Nagyvilág

2014.01.06. 11:00

Timosenko állapota kritikussá vált

Ukrajna - Rendkívül súlyosra fordult a börtönbüntetését töltő volt ukrán kormányfő állapota – jelentette be leánya, Jevgenyija Timosenko.

Ukrajna - Rendkívül súlyosra fordult a börtönbüntetését töltő volt ukrán kormányfő állapota – jelentette be leánya, Jevgenyija Timosenko.

A jelenlegi kormányellenes mozgalom egyik legfontosabb jelképe, a büntetését a börtöncellává alakított kórházi szobájában töltő Julija Timosenko segítség nélkül már fel sem tud ülni az ágyában. Több mint két és fél éve nem volt friss levegőn. A legutóbbi éhségsztrájkja során pedig annyira legyengült a szervezete, hogy nem bírná elviselni annak a komplikált gerincműtétnek a megpróbáltatásait, amelyet fél éve javasoltak németországi kezelőorvosai – mondta el az ukrán vaslady leánya az ukrán nemzeti ellenállási mozgalom vezérkarának sajtótájékoztatóján.

Julia Timosenkót 2011-ben ítélte 7 évig terjedő letöltendő börtönbüntetésre a bíróság, miután bizonyítást nyert, hogy a volt kormányfő 200 millió dolláros kárt okozott a nemzetgazdaságnak az ukrán-orosz gázszerződés aláírásával. Viktor Janukjovics elnök nemzetközi nyomásra bejelentette, hogy kész amnesztiában részesíteni politikai ellenfelét, ha az személyesen folyamodik kegyelemért. Timosenko azonban erre nem hajlandó, mivel bebörtönzését eleve törvénytelennek tartja.

A volt ukrán kormányfő eddig csupán annyit tett szabadulása érdekében, hogy kérelmezte büntetésének enyhítését a börtönparancsnoknál, tekintettel arra, hogy a rá kiszabott hét év egyharmadát már letöltötte.

Palkó István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!