Nagyvilág

2014.03.05. 12:35

Juscsenko nem akar elnök lenni

A 2004-05-ös ukrajnai „narancsos forradalom” sztárelnöke nem kíván indulni a küszöbön álló ukrán elnökválasztáson.

A 2004-05-ös ukrajnai „narancsos forradalom” sztárelnöke nem kíván indulni a küszöbön álló ukrán elnökválasztáson.

Viktor Juscsenko, aki 2005 és 2010 között töltötte be Ukrajna államfői hivatalát, úgy nyilatkozott, hogy bár sokak biztatnák rá, mégsem kíván indulni a május 25-ére meghirdetett előrehozott elnökválasztáson. A volt államfő elmondta, hogy személy szerint Vitalij Klicskóra, a Ukrán Demokratikus Szövetség a Reformokért, azaz az UDAR (magyarul: Ütés) párt vezetőjének jelölését támogatja. „Klicskónak nagyon jók az esélyei az elnökválasztásokon, ha egy olyan politikusról beszélünk, aki konszolidálni tudná az ukrán társadalmat”- idézi az Ukrinform Juscsenkót, aki szerint most az új ukrán politikát képviselő új generációt kell támogatnia mindenkinek.

Mint ismeretes, az ukrán parlament május 25-ére jelölte ki az előrehozott elnökválasztásokat, melynek keretében eddig Vitalij Klicsko, Julija Timosenko, Oleh Ljasko és Mihajlo Dobkin jelezte hivatalosan indulási szándékát. Oleh Tyahnibok, a nacionalista Szabadság (Szvoboda) párt elnöke újságírókkal közölte, hogy ő és pártja egyelőre még nem döntött ebben a kérdésben.

- Palkó István -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!