Nagyvilág

2014.03.07. 12:49

UFO-robbanást észleltek Jakutföldön

Azonosítatlan repülő objektum balesetének kivizsgálását követelik a jakutok, akiknek csütörtök hajnalban robbant fel valami a fejük fölött.

Azonosítatlan repülő objektum balesetének kivizsgálását követelik a jakutok, akiknek csütörtök hajnalban robbant fel valami a fejük fölött.

A hatalmas erejű fényvillanást és az azt követő robbanást a kelet-szibériai Jakutföld vilujszki körzetében fekvő Kirgidaj község felett észlelték a környéken lakók – adta hírül a Jakutföld Hírei című lap. A villanást számos térfigyelő kamera is rögzítette. A helyiek nem mondhatók különösebben ijedősnek ebben a tekintetben, mert rendszeresen tanúi a Bajkonurban fellőtt űreszközök aláhulló fokozatai által okozott hang-és fényjelenségeknek, illetve a különféle meteorjelenségek sem számítanak újdonságnak a körükben.

A csütörtöki robbanás azonban minden eddigitől eltért, s nyugtalanságukat csak fokozza az illetékes hatóságos gyanús hallgatása. A jelenség esetleges földi eredetének a Roszkozmosz nyilvános adattárában próbáltak utánajárni a sajtó munkatársai, amiből kiderült, hogy ezekben a napokban sem rakétakilövés, sem tervezett visszatérés nem történt. A katasztrófavédelem információi szerint repülőszerencsétlenség sem történt, és az asztrahanyi Kapusztyin Jar-ban március 4-én felbocsátott РС-12Т orosz ballisztikus rakéta is rég célba ért már ez idő tájt.

A jakutok ezért azzal a követeléssel fordultak az orosz szövetségi hatóságokhoz, hogy haladéktalanul küldjenek ki kutató csapatokat az érintett körzetbe. Annál is inkább, mert helyi vadászok mesterséges eredetű roncsdarabok aláhullásáról számoltak be. A helyiek azóta félnek elhagyni lakhelyeiket, és a települések közti postaszolgálat is akadozik.

- Palkó István -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!