Nagyvilág

2014.07.23. 11:32

Porosenko: Súlyos következményekkel járna a hadiállapot bevezetése

Ukrajna - Az ukrán államfő szerint a háborús helyzet kihirdetésével járó megszorítások mellett eltörpülnének annak vitathatatlan előnyei.

Ukrajna - Az ukrán államfő szerint a háborús helyzet kihirdetésével járó megszorítások mellett eltörpülnének annak vitathatatlan előnyei.Az ukrajnai politikai erők és parlamenti frakciók egyre hevesebben követelik, hogy az ország keleti régióiban vezessen be végre hadiállapotot az elnök, mert azáltal végre lehetőség nyílna az ukrán reguláris hadsereg belföldön történő bevetésére. A jelenleg folyó terrorellenes műveletekben ugyanis csupán a belügyi haderőhöz tartozó nemzeti gárdát az önkéntesekből verbuválódott önvédelmi zászlóaljak vehetők igénybe az alkotmányos előírások értelmében.

Petro Porosenko gyakorlatilag kisiskolás szinten igyekezett elmagyarázni a nagytudású politikusoknak egy hivatalosan kihirdetett háborús helyzet hátrányait. Mint mondotta, a kelet-ukrajnai régiókban zajló harci cselekmények sikerének szempontjából életbevágóan fontos a kormánycsapatok fegyverekkel és egyéb katonai eszközökkel történő folyamatos ellátása. Márpedig a nemzetközi jogszabályok hadiállapot idején tiltják az érintett országba irányuló fegyverszállításokat. „Nekünk pedig ezt a háborút meg kell nyernünk” – szögezte le az ukrán államfő.

– Azonkívül hadiállapot idején az IMF sem adhat pénzt – fűzte hozzá Porosenko. – Erre bezzeg nem gondolnak azok, akik a háborús helyzet kihirdetését sürgetik.

További következmény, hogy a hadiállapot olyan helyzetet teremt, amikor az ellenséges felet is meg kell nevezni, melyet attól kezdve szintén megilletnek bizonyos jogok. Ukrajna éppen ezért most azon fáradozik, hogy a nemzetközi közösség terrorszervezetnek nyilvánítsa az úgynevezett donyecki és luganszki népköztársaságok fegyveres bandáit, melyek ezáltal törvényen kívülivé válnak, s melyek fegyverellátása vagy bármilyen formájú támogatása attól kezdve emberiség elleni bűntettnek számít.

- Palkó István -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!