Nagyvilág

2014.09.01. 08:49

Oroszországban betiltották az ukrán borscslevest

Az oroszországi éttermek étlapjáról egyik napról a másikra eltűnt az egész keleti szláv nyelvterületen közkedvelt ukrán borscsleves.

Az oroszországi éttermek étlapjáról egyik napról a másikra eltűnt az egész keleti szláv nyelvterületen közkedvelt ukrán borscsleves.A céklából, húsból, sárgarépából és burgonyából készült, jellegzetesen élénkvörös színű, sűrű leves persona non grata lett a legtöbb orosz étteremben. Az ukrán borscsként közismert savanykás, tejföllel tálalt előétel hiányára Nagyezsda Tolokonnyikova ismert orosz publicista figyelt fel a moszkvai vendéglőkben. Miután több ízben is hiába kereste az étlapon, a pincéreken kérte számon a kedvencét, akik felvilágosították, hogy ezt a fogást mostantól – felsőbb utasításra – „Oroszos céklagyökér-leves, tejföllel és kaporral” címszó alatt szerepel a menüben.

Az újságíró, szavainak alátámasztására, egy fotót is közzétett Twitter-oldalán, amelyet az egyik – kiváló konyhájáról ismert – moszkvai étterem étlapjáról készített.

A borscs ugyanolyan nemzeti eledelnek számít az ukránoknál, mint a magyar embereknek a gulyásleves. Népszerűségét jellemzi, hogy a kijevi sajtó rendszerint a borscsleves egy adagjának elkészítéséhez szükséges hozzávalók árához mérik a nemzeti valuta éppen aktuális értékét, csakúgy mint azt nyugaton a hamburgerre vonatkozóan gyakran teszik.

A „nemzeti borscs-index” szerint mostanában Fehéroroszországban a legolcsóbb az élet, ahol 7,94 hrivnyába kerülnek az alapanyagok. Ukrajnában 12,43, az Egyesült Államokban pedig 21,80 hrivnyáért lehet főzni egy adagot, míg Oroszországban egy háziasszonynak – nyilván az élelmiszer-behozatali embargó következtében – jelenleg már 23,71 hrivnyának megfelelő rubelt kell költenie, ha egy kiadós adag ukrán borscsot szeretne összeütni.

- Palkó István -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!