Nagyvilág

2014.10.09. 08:49

Ebola: az árvák jelentik a következő problémát

Nem egészen egy hónapja a kis Esther apukája és anyukája kezdte rosszul érezni magát, ezért több órán át utaztak Líbia fővárosába, a kórházba.

Nem egészen egy hónapja a kis Esther apukája és anyukája kezdte rosszul érezni magát, ezért több órán át utaztak Líbia fővárosába, a kórházba.

Kiderült, hogy ők is elkapták az Ebola vírust, amibe eddig már 3000 afrikai ember belehalt. Kezelést kaptak, de optimista adatok alapján ez csak a páciensek felén segít. Esther-en nem látszottak tünetek, de a biztonság kedvéért letesztelték. Az eredmény pozitív lett, a 10 éves lány is fertőzött volt. Ez azonban csak a rémálom kezdete.

A kórházban Esther kmába esett. Amíg eszméletlen volt, a szülei meghaltak. Nem lehetett tudni, hogy valaha felébred-e újra, de csodálatos módon néhány napon belül legyőzte a vírust. Ahogy minden gyerek tenné, amint visszanyerte az emlékezetét, azonnal a szülei után érdeklődött. Ekkor mondták el neki, hogy mindketten meghaltak. Túl gyenge volt ahhoz, hogy sírjon, csak csendben ült, képtelen volt feldolgozni a sokkot. Nem volt senki, aki vigyázni tudott volna rá, még olyan sem, aki hazavihette volna. Az őt kezelő orvos, Jerry Brown most megpróbál neki ebben is segíteni.

Az orvos felhívta a „More Than Me” nevű szervezetet, ami egy oktatással és humanitárius feladatokkal foglalkozó segélyszervezet. Megkérdezte, az ügyvezetőt, hogy fel vannak-e készülve egy Ebolás árva fogadására, aki hivatalosan is negatív teszttel rendelkezik. Elmondta, hogy sajnos senki sem volt hajlandó fogadni, mivel a líbiaiak nagyon félnek a fertőzéstől.

Az segélyszervezet vezetője azonnal igent mondott, így Esther hozzájuk került a vendégházba. A ház egyébként kiadó, a szervezet ezzel próbál meg pénzt keresni. Amikor kitört a járvány, azonnal átalakították és betegeknek tartják fent. Most 70 ilyen árva lakik az épületben.

Esther nagyon rossz lelki állapotban érkezett meg, senki sem tudta szóra bírni. Evett, amikor éhes volt és sok vizet ivott, utána pedig inkább egyedül volt. Az orvos felhívta a szervezet figyelmét, hogy Esther életében szörnyű dolgok történtek és nagyjából egy hónapra van szüksége, mire újra a régi lesz. A hetek folyamán megtanult bízni az őt körülvevő felnőttekben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!