Nagyvilág

2014.10.10. 19:51

Évente két gatya jár egy ukrán fogolynak

Ukrajna - Jelentősen meg kell húzniuk a gatyamadzagot az ukrajnai börtöntöltelékeknek a kormány minap napvilágot látott megszorító rendelkezései nyomán.

Ukrajna - Jelentősen meg kell húzniuk a gatyamadzagot az ukrajnai börtöntöltelékeknek a kormány minap napvilágot látott megszorító rendelkezései nyomán.

A büntetés-végrehajtási intézetekben fogva tartott elítélteknek mostantól alaposan fel kell kötniük az alsóneműiket, ha azt akarják, hogy az év végére ne látszódjon ki szégyenszemre az ülepük. Egy napokban elfogadott kormányrendelet értelmében ugyanis a jövőben egy esztendőre mindössze két váltás fehérneművel kell beérniük. Az intézkedés ráadásul mindkét nemre egyformán vonatkozik. Igaz, az hölgyek kárpótlásul némi kiváltságot élvezhetnek abban tekintetben, hogy a férfiaktól eltérően egy helyett két törölközővel dőzsölhetnek egy egész éven át.

A gatyára és bugyogóra ráadásul úgy kell vigyázniuk, mint a szemük fényére, mert a második garnitúrát szigorúan csak az első félév elteltével osztják ki a számukra, még akkor is, ha az előző már csupán cafatokban lóg rajtuk. Addig legfeljebb egymás közt cserélgethetik azokat.

Az alsóneműkön kívül az ukrán kormány természetesen a raboknak az év hűvösebb időszakaiban használatos öltözékéről is gondoskodik. Ám azok is fokozott odafigyelést és kíméletes viseletet igényelnek, mivel egy-egy kötött sapkának vagy bélelt kabátnak három évet is ki kell bírnia, míg a női fejkendőkből a gyengébb nem képviselői egyet kapnak két teljes esztendőre. A rabok közül azok járnak jól, akiknek a külvilágból származó meleg holmikat tudnak bejuttatni a hozzátartozóik. Ilyen esetekben akár egy-egy pár alig használt zokni is legalább olyan aranyat érő csereholmivá válhat a rácsokon belül, mint a cigaretta vagy egy csipetnyi száraz kender – írja a Komszomolszkaja Pravda ukrán kiadása.

Palkó István

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!