Nagyvilág

2014.10.29. 23:17

Mekkora valójában az ISIS ereje?

Az erőszakos szervezet (ISIS) átvette az irányítást Szíria nagy része felett az elmúlt néhány hónapban, ami figyelmeztető jel. A modern korban eddig nem volt ilyenre példa.

Az erőszakos szervezet (ISIS) átvette az irányítást Szíria nagy része felett az elmúlt néhány hónapban, ami figyelmeztető jel. A modern korban eddig nem volt ilyenre példa.

Kedden délután a the Soufan Group kiadott egy jelentést, ami sok mindenre rávilágít. Megszerezték például az ISIS szervezeti ábráját, a területi hatalmát ábrázoló térképet és a harcosaik előéletét. Az ISIS egy megdöbbentően jól szervezett dolog Patrick Skinner szerint (a jelentés egyik szerzője).

Íme a szervezet felépítése:

Az ábrát korábbi jelentések és nyílt források alapján sikerült összeállítaniuk. Az ISIS nagyon aktív a közösségi médiában, ez is segítette a munkát.

Itt van egy részleteses térkép arról, hogy mely területeket kontrollálja jelenleg a szervezet. Nagyon fontos gazdasági területek és olajtermelő egységek vannak az irányításuk alatt:

Az olaj jelenti az ISIS legfőbb bevételi forrását. Ez nagyjából 2-4 millió dollárt hoz naponta (!) a konyhára. De azért elég kreatívak és szednek például védelmi pénzt kisebb cégektől, nagyokat megadóztatják, és különböző vámokat vetnek ki. Az ISIS összvagyona körülbelül 1,3 milliárd dollár.

A jelentés szerint az USA által vezetett katonai akciók nem igazán befolyásolják a szervezet működését. A légicsapásoknak csak átmeneti hatása van, esetleg lecsökkenti a fizikai kiterjedésüket, de a szervezeti iránti vonzalom ettől még meg fog maradni Szíriában és Irakban.

Ahhoz, hogy sikeresen túléljenek, át kell változniuk katonai szervezetből adminisztratívvá. Így képesek lesznek uralni a megszerzett területet. Az ISIS már bizonyította, hogy nyomokban kormányzati szolgáltatásokra is képes. Nagyon fontos, hogy biztosítsák az élelmezést, egészségügyet, infrastruktúrát, melyek nélkül garantált a bukás.

Honnan indult az egész? Az ISIS tulajdonképpen azért jött létre, mert nem volt a régióban megfelelő kormányzás. A szikra pedig a iraki miniszterelnök, Maliki volt. A régióban rengeteg olyan fiatal él, akiknek nincs veszíteni valójuk, nincs előttük perspektíva, egy hősi halált ígérő ideológia pont megfelel nekik. Ezt kellene elfojtani ahhoz, hogy az ISIS-t is sikerüljön felszámolni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!