Nagyvilág

2014.12.23. 14:56

Fontos vasúti hidat robbantottak fel Mariupolban

Ukrajna - Heves robbanás okozott komoly károkat a Donyeck megye déli részén fekvő Mariupol egyik vasúti hídjában.

Ukrajna - Heves robbanás okozott komoly károkat a Donyeck megye déli részén fekvő Mariupol egyik vasúti hídjában.

A keddre virradó éjjel történt detonáció során megsérült a híd egyik fontos tartóeleme, ezért jelenleg szünetel a vasúti forgalom a központi pályaudvar és a mariupoli kereskedelmi kikötő térségében. A személyvonatok az egyik külvárosi állomásig közlekednek, ahová autóbuszokkal juttatják el az utasokat.

A hatóságok szerint egyértelműen oroszbarát diverzánsok által elkövetett merényletről van szó. A szakadárok célja az volt, hogy megakadályozzák az azovi-tengeri kikötőváros gyáraiban előállított termékek behajózását. Mariupolban található többek között az Azovsztal is, amely a legnagyobb délkelet-ukrajnai vas- és acélipari kombinát.

Az úgynevezett Donyecki Népköztársaság fegyveresei már hónapok óta készülnek a kulcsfontosságú Mariupol ostromára, melynek térségében az ukrán kormányerők az utóbbi időben jelentős csapatösszevonásokat észlelek, valamint aktív az ellenséges légi felderítés is. Elemzők szerint Moszkva az általa támogatott szakadár erők révén ezen a városon keresztül szeretne szárazföldi átjáróhoz jutni az általa törvényellenesen elcsatolt Krím félsziget és az orosz határ között.

Palkó István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!